BNR va incetini din mai relaxarea dobanzilor de teama inflatiei mai mari din semestrul II

Data publicarii: 30-03-2010 | Finante-Banci

Banca centrala va incetini ritmul relaxarii politicii monetare incepand cu urmatoare sedinta, din 4 mai, cand ar putea opta pentru o reducere a dobanzii cheie cu doar 0,25 puncte procentuale, prudenta fiind justificata de semnalele ce indica accentuarea inflatiei in a doua jumatate a acestui an.

Luni, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa reduca dobanda cheie pentru a treia oara la rand in acest an, cu 0,5 puncte procentuale pana la 6,5%, nivel minim record. Potrivit economistilor, banca centrala a avut in vedere in decizia sa in special doua elemente: stimularea creditarii, care este de doua luni in teritoriu negativ, si franarea aprecierii leului.

Analistii estimeaza, insa, ca BNR se apropie de finalul ciclului de relaxare a politicii monetare, in conditiile in care se asteapta ca preturile administrate si cele alimentare sa inceapa sa puna presiune pe inflatie dupa jumatatea anului.

"Ne apropiem de limita minima a dobanzii de politica monetara a BNR. Ne asteptam ca BNR sa se opreasca anul acesta la 6%, nivel pe care il consideram de altfel adecvat, in conditiile in care estimam ca inflatia va fi la finalul anului de 4%", a declarat pentru NewsIn economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

El se asteapta la o "cocoasa" inflationista in al treilea trimestru din acest an, generata mai ales de presiunile din partea preturilor administrate si volatile, mai ales alimentare.

"Preturile administrate inevitabil vor creste anul acesta. Petrolul este mai scump acum ca anul trecut, astfel ca pretul gazului nu poate decat sa creasca. La preturile alimentare, si daca vom avea un an agricol bun vor fi presiuni inflationiste, pentru ca efectul de baza este negativ", a explicat Dumitru.

In aceste conditii, pentru sedinta BNR din 4 mai cei mai multi economisti anticipeaza o scadere mai moderata a dobanzii cheie, cu doar un sfert de punct procentual.

"Ne asteptam la o relaxare mai temperata, cu un sfert de punct procentual, pana la 6,25%, la urmatoarea intalnire de politica monetara, nivel care s-ar putea mentine pana la finalul anului. Pe de alta parte, in cazul in care efectul de relansare a creditarii intarzie si tendinta de apreciere a leului persista, nu este exclus sa vedem taieri suplimentare ale dobanzii pe parcursul anului, sub 6,25%", spune economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.

La randul lor, economistii de la ING si Citigroup estimeaza o reducere a dobanzii cheie la 6,25% in 4 mai. Analistii Ilker Domac si Engin Dalgic de la Citi considera ca activitatea economica inca slaba, progresul in acordul cu FMI si scaderea pronuntata a presiunilor pe partea de finantare externa "probabil vor impinge BNR sa ia masuri suplimentare de relaxare pana la finalul acestui an", dar estimeaza ca se va opri la 6,25%, nivel la care va fi coborata dobanda inca din mai.

"In functie de evolutia leului si a preturilor, nu excludem o relaxare mai agresiva. Totusi, este putin probabil ca BNR sa aduca rata de politica monetara substantial sub 6%, data fiind lipsa de marja de manevra pentru dobanzi reale mai scazute", mai spun analistii de la Citi.

Analistii din Romania ai grupului financiar ING se asteapta chiar ca BNR sa reinceapa sa majoreze dobanzile din ianuarie 2011, ca urmare a presiunilor inflationiste. "Nu impartasim opinia ca dobanda cheie ar putea cobori sub 6% in acest an. De fapt, ne asteptam la majorari ale dobanzii incepand din ianuarie 2011", se spune intr-un raport al ING, publicat luni.

Saptamana trecuta, economistii bancii americane de investitii JPMorgan estimau ca BNR ar putea reduce dobanda cheie pana la 5% in acest an, argumentand ca aprecierea leului, in ton cu celelalte monede din regiune, calmeaza inflatia si permite o relaxare mai rapida a politicii monetare. Aceasta estimare este, insa, una singulara, nefiind impartasita de economistii din Romania.

NewsIn