BNR: bancile inca dau credite prea scumpe

Data publicarii: 30-03-2010 | Finante-Banci

Stimularea creditarii, unul dintre motoarele principale ale cresterii economiei, pare sa fie una dintre tintele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cand ia decizii cu privire la evolutia dobanzii de politica monetara, spun analistii economici atat cei locali, cat si cei regionali.

"Hotararea de reducere a dobanzii de politica monetara are la baza dorinta BNR de a stimula creditarea si de a sustine relansarea economica, in conditiile in care evolutia favorabila a inflatiei si cursul de schimb permit acest lucru", a declarat Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Banca centrala a scazut dobanda- cheie cu 0,5%, pana la 6,5%, o miscare previzibila anticipata de mai toti economistii. Cu toate acestea, arbitrul bancar a pastrat neschimbate rezervele monetare obligatorii atat pentru pasivele in lei, cat si pentru cele in valuta.               

La imprumuturi, dobanzile sunt inca ridicate

In ultimul an, bancile au cerut in mod agresiv scaderea dobanzii de politica monetara, motivand ca ele nu pot cobori dobanzile pana ce BNR nu face acest lucru. Si, desi, dupa cum spun economistii Citi Bank, dobanda-cheie a ajuns la cel mai jos nivel din istoria ei, bancile comerciale au facut pasi foarte mici pentru a urma trendul descendent costurilor de creditare.

"Se remarca imbunatatirea semnificativa a lichiditatii din sistemul bancar. Cu toate acestea, ratele medii ale dobanzilor la depozitele si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara", anunta BNR.

Integral in Evenimentul Zilei