Strauss-Kahn: Intarzierea adoptarii euro nu e un lucru rau, important e ca Romania sa fie pregatita

Data publicarii: 30-03-2010 | Economie

Prelugirea calendarului de adoptare a euro de catre Romania nu este neaparat un lucru rau, deoarece mai important este ca tara sa fie pregatita pentru a face acest pas, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

"Acordul cu FMI, UE si alte institutii nu are rolul de a ingradi procesul de adoptare a euro de catre Romania. Dimpotriva, scopul este de a pregati Romania pentru adoptarea euro", a afirmat Strauss-Kahn, la o conferinta la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

"Probabil ca nu va fi un lucru rau daca va fi o amanare a calendarului de intrare in ERM 2 in 2012 si de adoptare a euro in 2015. Mai important este drumul si indeplinirea criteriilor de catre Romania", a completat el.

Directorul FMI a subliniat ca este important ca Romania "sa-si faca temele" in vederea adoptarii euro, fie ca aceasta se va petrece la momentul stabilit, fie ulterior.

Romania si-a propus sa adopte euro de la 1 ianuarie 2015, ceea ce presupune in anticamera zonei euro, ERM 2 (mecanismul ratelor de schimb) in 2012. Pentru aceasta, Romania trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, intre care reducerea inflatiei, a deficitului bugetar (sub 3% din PIB) si mentinerea datoriei publice sub 60% din PIB.
 
Strauss-Kahn se astepta ca somajul sa mai creasca in Romania in urmatoarele luni
 
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, se asteapta ca numarul de someri sa continue sa creasca pana in aprilie -mai, somajul nefiind un indicator care reactioneaza rapid la reluarea cresterii economice.

"Guvernul Romaniei trebuie sa vina cu mesaje fericite, deoarece Romania a revenit pe crestere. Insa unii romani isi vor pierde slujbele in aprilie-mai, dar autoritatile trebuie sa gaseasca un echilibru in rezolvarea acestei situatii", a afirmat Strauss-Kahn.

Numarul de someri din Romania a ajuns in februarie la un nivel maxim din martie 2003, de 762.375, ce corespunde unei rate a somajului de 8,3%.

NewsIn