BCR estimeaza ca inflatia va cobori la 4% la finalul anului, in intervalul tintit de BNR

Data publicarii: 31-03-2010 | Economie

Analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) au revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la 4,5% la 4%, in conditiile modificarii agendei de majorare a accizelor, estimand, astfel, ca BNR isi va atinge tinta, dupa trei ratari succesive.

"Credem ca BNR isi va atinge tinta de inflatie. Nu va fi o scadere liniara a inflatiei, in aprilie ar putea fi o usoara inversare de trend. In martie o vedem undeva in jos, la 4,1-4,3%, urmand ca in aprilie sa creasca, pe fondul majorarii pretului la medicamente, combustibili si energie", a estimat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Analistii BCR considera ca inflatia medie ar trebui sa ramana pe un trend descendent in 2010, putand ajunge la circa 4,5%, fata de 5,6% anul trecut. "In ciuda unor incertitudini destul de mari, inflatia ar putea incheia anul 2010 in interiorul intervalul tintit (de BNR, n.r.), insa posibilitatea aparitiei unor pusee inflationiste la nivel lunar ne fac sa credem ca aceasta s-ar putea situa mai degraba in partea superioara a intervalului tintit", se arata intr-un raport al BCR.

BNR are pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, plus sau minus 1 punct procentual (2,5-4,5%).

Evolutia cursului de schimb ar trebui sa aiba un efect limitat asupra inflatiei, in conditiile in care volatilitatea este tinuta sub control de banca centrala, iar increderea investitorilor in piata interna, precum si sentimentul general fata de regiune, ramane stabil.

Un curs de 4,1- 4,2 leu/euro - benefic pentru economie

"O apreciere mult prea puternica a leului nu va influenta valoarea exporturilor din cauza faptului ca cererea interna nu este refacuta", a declarat Anghel, care a adaugat ca ar fi benefic pentru economia romaneasca un curs situat in intervalul 4,1-4,2 lei/euro.

El a explicat ca un leu prea puternic ar obliga firmele exportatoare sa isi reduca costurile, acestea urmand sa recurga la restructurari, in conditiile in care restructurarea in sectorul privat continua mai intens decat in sectorul public.

Anghel considera ca un nivel de 4,1 - 4,2 lei/euro nu va influenta in mod negativ inflatia si va stimula mentinerea locurilor de munca.

"Aprecierea monedei nationale a fost prea puternica pentru ca banca centrala sa nu transmita acest semnal", a apreciat Anghel, referindu-se la decizia BNR de luni, de reducere a dobanzii de politica monetara de la 7% la 6,5%. Analistii BCR se asteapta ca dobanda de politica monetara sa ajunga la 6% la finalul lunii iunie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: