Radulescu: Vinul si mierea reprezinta singurele produse agricole cu care putem iesi la export

Data publicarii: 31-03-2010 | Economie

Vinul si mierea reprezinta, la ora actuala, singurele produse pe care agricultura romaneasca le poate exporta, a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la conferinta de lansare a Salonului International de Vinuri Vinvest.

'Romania are la ora actuala doua produse cu care poate iesi la export in agricultura: mierea si vinul, restul sunt povesti. Cereale nu prea, lemnul s-a cam dus, cu animalele abia daca ajungem la potential',a spus Radulescu, cu ocazia lansarii Salonului de vinuri Vinvest Timisoara.

In ceea ce priveste sprijinul financiar acordat sectorului, acesta a aspus ca Romania are fonduri suficiente de la Uniunea Europeana pentru sector, si se bazeaza mult mai putin pe fondurile de la buget.

Cornel Dicu, director agricultura si silvicultura, a precizat ca Romania are alocate anual fonduri de 42 milioane de euro pentru reconversie la suprafetele de vin si promovare, in fiercare an Romania avand un grad de absorbtie de 100 la suta pe aceste fonduri.

Productia de vin cu denumire de origine controlata obtinuta in 2010 se ridica la 256.312 hectolitri in anul 2009, iar pentru 2010 este estimata o productie de 270.000 hectolitri. Suprafata de vita de vie cu soiuri pentru vin este de 174.100 ha, din care suprafata autorizata pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata (DOC) a fost de 15.493 ha in anul 2009. Consumul de vin in Romania este de circa 23 - 26 litri, iar in celelalte tari din Uniunea Europeana este intre 20 - 50 litri.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: