BNR nu se asteapta la alte socuri mari pentru sistemul bancar in acest an

Data publicarii: 31-03-2010 | Finante-Banci

Sistemul bancar romanesc nu va mai suporta socuri mari in acest an, dar bancile vor trebui sa se adapteze in continuare la problemele aparute in 2009, a declarat miercuri viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

El a precizat ca banca centrala nu se asteapta la "socuri mari", tinand cont ca, din perspectiva scaderii economice, "nu vor mai fi cifre ca in 2009 si va exista o crestere pozitiva in 2010".

De asemenea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) exclude pentru acest an noi socuri pe partea de CDS-uri, in conditiile in care a avut loc deja o reevaluare a riscurilor pentru toate tarile emergente.

In privinta Romaniei, marja la CDS-uri a scazut de la circa 700 de puncte de baza in martie 2009 la circa 200 puncte de baza in prezent.

"Credem ca in acest an vom vedea mai degraba o adaptare a bancilor la persistenta unor probleme derivate din 2009 si revenirea modesta din 2010", a afirmat Popa.

El a explicat ca, in 2010, bancile se vor confrunta cu venituri nete mai modeste ale populatiei, o tendinta de economisire ce ingusteaza si mai mult revenirea creditarii, precum si cu perspectiva unui somaj ridicat.

"Nu vedem o temperare a somajului decat dupa 3-12 luni dupa ce cresterea pozitiva va fi o certitudine", a indicat Popa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: