Profitul sistemului bancar a scazut in primele doua luni la 261 mil. lei, de trei ori mai putin decat in 2009

Data publicarii: 01-04-2010 | Finante-Banci

Desi profitabilitatea bancilor a depasit nivelurile dificile din primavara anului trecut, cand sistemul bancar inregistra pierderi, rezultatele sunt in scadere fata de finalul lui 2009. Astfel, in februarie 2010, profitul net al sistemului bancar a scazut la 261 milioane de lei, de la aproximativ 770 de milioane de lei la sfarsitul anului trecut. Cu toate acestea, BNR arata ca solvabilitatea sistemului este buna si nicio banca nu "va cadea", in acest an, sub limita minima de 10%.

Profitabilitatea bancilor din Romania a depasit nivelurile dificile din primavara anului trecut, profitul net plasandu-se in februarie 2010 la 261 milioane de lei, a aratat, ieri, directorul Directiei de Stabilitate Financiara a BNR, Ion Dragulin, cu ocazia prezentarii unui studiu referitor la evolutiile sistemului bancar romanesc. Acesta a precizat ca inceputul anului a fost mai dificil in ceea ce priveste profitabilitatea, dar ca in prezent exista in mod evident o tendinta clara "de consolidare a miscarii pozitive". ROE (rentabilitatea capitalului) a fost in luna ianuarie de 1,3% si a urcat in feruarie la 5,3%.

Concomitent, ROA (rentabilitatea activelor) a crescut de la 0,1% in prima luna a acestui an la 0,5% in februarie.

Potrivit directorului Directiei de Stabilitate Financiara a BNR, in martie 2009, sistemul bancar contabiliza o pierdere de aproximativ 209 milioane de lei, insa la finalul semestrului I bancile reusisera sa recupereze, profiturile acestora urcand la 90 de milioane de lei. Ulterior, valorile au continuat sa creasca, in septembrie, la 660 de milioane de lei si in decembrie, la 772 milioane de lei. 

Ion Dragulin a mai precizat ca, in ansamblu, performanta sistemului bancar este buna, neavand expuneri la socuri  nici de ansamblu, nici la nivel de banca individuala. In acest context, el a aratat ca preocuparile actuale ale bancii centrale privesc relansarea creditarii, gestionarea creditelor neperformante si reconsiderarea rolului creditului in valuta. 

Integral in Financiarul