Rezervele valutare au ajuns in martie la un nou varf istoric, de 32 miliarde euro

Data publicarii: 01-04-2010 | Finante-Banci

Rezervele valutare ale Romaniei au urcat in martie cu 2,297 miliarde euro (7,7%) fata de luna precedenta, la 32,036 miliarde euro, nivel maxim istoric, dupa intrarea transei de la Comisia Europeana si emisiunea de euroobligatiuni, arata datele publicate joi de banca centrala.

Astfel, la inceputul lunii martie Comisia Europeana a deblocat transa a doua, in valoare de 1 miliard euro pentru Romania. Tot in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.

In februarie, rezervele valutare revenisera pe crestere, la 29,7 miliarde euro, dupa scaderile inregistrate in ianuarie si decembrie. Anterior, rezervele valutare atinsesera varfuri record pentru cinci luni la rand.

In martie, intrarile au insumat 2,997 miliarde euro, reprezentand "alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit,  venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul publicat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Totodata, iesirile din a treia luna a acestui an au fost de doar 700 milioane euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele", se mai arata in comunicatul bancii centrale.

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut la 31 martie cu 7,1%, respectiv 2,3 miliarde euro, pana la 34,784 miliarde euro, de la 32,465 miliarde euro la finalul lui februarie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut usor la 2,748 miliarde euro, de la 2,726 miliarde euro la finalul lunii precedente.

Platile scadente in aprilie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), insumeaza 113 milioane euro fata de 80 milioane euro in martie.

NewsIn