Reprezentantul FMI Tonny Lybek a reactionat oficial la o pacaleala de 1 aprilie a presei bulgare

Data publicarii: 02-04-2010 | Diverse

Reprezentantul FMI pentru Bulgaria si Romania, Tonny Lybek, a reactionat oficial la o pacaleala de 1 aprilie a unui post de radio din Bulgaria, care a anuntat ca un oficial al Fondului Monetar International cerea statului bulgar sa introduca euro ca moneda paralela alaturi de leva, scrie Novinite.

Postul de radio Darik a difuzat un interviu fals cu un oficial inexistent al unui asa-zis "departament pentru piete in curs de dezvoltare" al FMI, Hugh Jason, care spunea ca "noi credem ca este o idee buna ca Bulgaria sa adopte euro ca moneda paralela alaturi de leva". Falsul oficial al FMI a explicat ca adoptarea euro ar fi urma sa reduca preturile si dobanzile.

Bulgaria este supusa din 1997, cand a intrat in incetare de plati, unui regim de consiliu monetar, care presupune fixarea monedei nationale la euro la un curs de 1,9558 leva/euro si interzice, in principiu, deficitele bugetare.

FMI a reactionat la aceasta pacaleala, printr-un comunicat oficial semnat de reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, care a precizat ca nu exista o asemenea persoana in cadrul Fondului si ca afirmatia este o pacaleala de 1 aprilie, mentionand ca "nu apreciem folosirea numelui FMI in acest scop".

Totodata, banca centrala a Bulgariei a emis o declaratie, considerand "inacceptabile" asemenea "glume periculoase", care "se joaca cu temerile oamenilor", mai ales in conditiile crizei economice.

Banca centrala a Bulgariei s-a simtit datoare sa sublinieze ca "aceasta idee absurda foloseste incorect numele unei institutii financiare cu influenta globala, cum este FMI, care are un impact direct asupra pietele financiare internationale".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: