Rubla - moneda cu cea mai puternica apreciere din Europa, la sfarsitul T1

Data publicarii: 06-04-2010 | Finante-Banci

Euro - in depreciere fata de majoritatea monedelor lumii. Dintre monedele tarilor Europene, Zlotul polonez - pe locul al doilea, dupǎ Rubla, ca apreciere fatǎ de Euro. Comparativ cu monedele importante ale lumii, Euro s-a depreciat cel mai mult fata de Dolarul Canadian. Leul - in plutonul majoritar, ca si procent de apreciere fata de moneda europeana.

"Puterea economica a Rusiei cunoaste o crestere semnificativa, iar Rubla se intareste atat fata de Euro, cat si fata de Dolarul American. In primul trimestru al acestui an, dintre monedele din Europa, Rubla a inregistrat cea mai mare apreciere fata de Euro, caderea generala a monedei europene fiind 'dublata' de performantele inregistrate de economia rusa", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj activa pe piata din Europa Centrala si de Est.

La inceputul anului, perechea EURRUB (Euro- Rublǎ) inregistra un nivel de 43,2535 Ruble pentru 1 Euro, pentru ca, la 31 martie, cotatia sǎ scadǎ la 39,7623 Ruble pentru 1 Euro, marcand o depreciere a monedei Euro de 8,0715% fatǎ de Rublǎ. Rubla a crescut in primul trimestru si fatǎ de Dolarul American, cu 2,5825%, cu toate cǎ Dolarul American s-a apreciat puternic fatǎ de majoritatea monedelor lumii.

Rusia a iesit tehnic din criza economicǎ incǎ din 2009, inregistrand cresteri economice in ultimele douǎ trimestre, iar pentru anul in curs previziunile de crestere economicǎ a Rusiei sunt de minim 3,1%, comparativ cu 0,7% pentru Zona Euro. Rusia a inregistrat de asemenea o serie de rezultate pozitive si in anul curent : inflatia a scǎzut in martie la o ratǎ anualizatǎ de 6,5%, atingand astfel cel mai scǎzut nivel din ultimii 12 ani, tot in martie- serviciile au cunoscut cea mai mare ratǎ de crestere din octombrie 2009 si panǎ in prezent etc.

«Cresterea recentǎ a pretului petrolului, ca urmare a semnalelor de revigorare economicǎ venite in special din SUA, a sprijinit intǎrirea Rublei (Rusia fiind cel mai mare furnizor de energie din lume), dar nu a fost cauza principalǎ : Rubla s-a apreciat constant in acest an, chiar si in perioada in care pretul petrolului a inregistrat o scǎdere semnificativǎ », subliniazǎ analistii X-Trade Brokers Romania.

Dintre monedele europene, Zlotul Polonez a marcat cea de-a doua apreciere importantǎ fatǎ de Euro, in primul trimestru al acestui an, respectiv de 6.1534%. Majoritatea monedelor europene au inregistrat aprecieri fatǎ de Euro cuprinse intre 2-5% : Coroana Suedezǎ 4,7138%, Francul Elvetian 4,0127%, Coroana Cehǎ 3,6116% etc. Leul s-a apreciat fatǎ de Euro cu 3,4431% in primul trimestru, pe care l-a inceput cu un nivel de 4,2258 Lei pentru 1 Euro si l-a incheiat cu 4,0803 Lei pentru 1 Euro, conform cotatiilor inregistrate de platforma X-Trade Brokers. Dintre monedele Est-Europene, Forintul a cunoscut cea mai scǎzutǎ apreciere in primele trei luni ale anului, de 1,9286% fata de Euro.

«Aprecierea monedelor Est Europene nu este un factor care sǎ favorizeze economiile acestora, in primul rand pentru cǎ descurajeazǎ exporturile ; exceptie face Rusia, care, fiind cel mai mare exportator de petrol din lume... exportǎ oricum, petrolul fiind o marfǎ cu o cerere si un pret in crestere », a precizat Victor Safta.

Dintre monedele importante ale lumii tranzactionate pe platforma X-Trade Brokers, in primul trimestru Euro s-a depreciat cel mai mult fatǎ de Dolarul Canadian, respectiv cu 8,8116%. In plutonul secund s-au situat deprecierile fatǎ de Dolarul American (5,5524%) si, respectiv, Yenul Japonez (5,0557%). Fatǎ de Lira Sterlinǎ, aflatǎ la randul sǎu intr-un puternic proces de depreciere, Euro a rǎmas aproximativ constant, inregistrand o depreciere de doar 0,2%.

«Piata a fost extrem de volatilǎ in primul trimestru, o multime de perechi valutare inregistrand variatii de 7- 14% intre cotatiile minime si, respectiv, maxime. Tendinta se va mentine si in trimestrul al doilea, dar ne asteptǎm ca, in lipsa unor evenimente majore, volatilitatea sǎ fie ceva mai scǎzutǎ decat in primele trei luni ale anului, care <> deja influentele schimbǎrilor majore inregistrate de principalele economii ale lumii », a arǎtat Victor Safta.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: