Ghidul de economisire al bancherilor: de la stinsul luminii la plata ratelor

Data publicarii: 07-04-2010 | Finante-Banci

"Fixeaza-ti o zi pe saptamana in care sa nu cheltui nimic", "stinge lumina cand nu te afli in camera si inchide calculatorul, radioul sau televizorul cand nu le folosesti" si "chiar ai nevoie de toate cele 100 de canale TV, mai ales ca nici nu ai prea mult timp liber? Alege pachetul de baza". Acestea sunt doar cateva dintre sfaturile pe care expertii bancari le dau romanilor pentru a-i invata sa faca economii, noteaza Gandul.

Cateva dintre marile banci deruleaza programe educationale intrecandu-se in recomandari de genul "noteaza orice suma cheltuita, oricat de mica ar fi aceasta" sau "mergi la cumparaturi cu o lista si evita sa cheltuiesti in afara ei".

"Insemneaza-ti vizibil data platii ratelor in calendarul de pe perete sau in cel din telefonul mobil", suna primul sfat din ABCdarul bancar realizat de Raiffeisen Bank. De asemenea, aceeasi banca ne asigura ca putem face economii si prin simpla evitare a magazinelor care ne "atrag de obicei". Daca dorim sa cumparam ceva neplanificat, suntem sfatuiti sa asteptam 24 de ore inainte de a face achizitia.

"S-ar putea sa constati ca nu ai nevoie de acel lucru", explica consultantii de la Raiffeisen Bank. Nici banii cheltuiti cu masa nu sunt uitati: "Ia-ti pachet la serviciu pentru masa de pranz, in loc sa comanzi la restaurant", precizeaza banca. Grijulii cu mediul, Raiffeisen le recomanda romanilor sa isi cumpere un abonament pentru transportul in comun.

Cheltuieli care nu te fac nici mai frumos, nici mai bogat

"Scoala de bani", proiect sustinut de BCR, a calculat cat se poate economisi daca in fiecare saptamana va stabiliti o zi in care sa nu cheltuiti niciun leu: 1.560 lei pe an.

Valoarea este socotita luandu-se in calcul ipoteza ca zilnic, "pe nimicuri", concetatenii nostri scot din buzunare 30 lei. Alti 1.300 de lei pot fi economisiti pe an daca drumul la serviciu este "impartit" cu un coleg, vecin de cartier.

"Ai putea economisi 1.300 RON, daca, de exemplu, cheltuiai pe benzina cam 50 RON pe saptamana", se arata in proiectul BCR.

BCR aminteste si de cheltuielile care "nu te fac nici mai frumos, nici mai bogat, nici mai destept" si ne sfatuieste sa nu aruncam banii pe geam. Cei care au carduri trebuie sa fie atenti.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: