Prima casa 2, cu portile inchise din cauza normelor in curs de implementare

Data publicarii: 08-04-2010 | Finante-Banci

Cea de-a doua etapa a programului "Prima casa" este functionala, in prezent numai in ceea ce priveste achizitia de imobile finalizate, pentru ca normele pentru finantarea locuintelor care urmeaza sa fie construite nu sunt, insa, puse in aplicare, scrie Ziarul Financiar.

Prima Casa 2 a debutat in urma cu mai bine de o luna, insa normele referitoare la finantarea imobilelor ce vor fi ridicate de un singur client sau prin asociere abia au fost aprobate de Guvern si urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial.

Nivelul cererii pentru locuintele vechi este asemanator celui de anul trecut cand se stabilizase la aproape 100 pe zi.

"Se proceseaza cereri de credite din plafonul aferent anului 2010 doar pe partea de achizitii de imobile deja construite. Suntem la ritmul de anul trecut", a declarat Irina Constantinescu, director strategie si riscuri la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

De exemplu, intre 29 si 31 martie, Fondul a trimis bancilor 227 de dosare rezolvate, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu. In 2010, statul a alocat pentru program un plafon de garantare de 700 de milioane de euro. Acum un an, insa, garantiile abia atingeau 600 de milioane de euro in opt luni, dintr-un plafon de un miliard de euro.

Antena3