Radulescu: Forma finala a Codului de bune practici va fi gata in maximum 30 de zile

Data publicarii: 09-04-2010 | Actualitate

Parlamentul va elabora in maximum 30 de zile forma finala a Codului de bune practici, care reglementeaza relatia dintre supermarketuri si producatori, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Adrian Radulescu, la conferinta "Viticultori de Top - Vinuri si Podgorii din Romania".

Radulescu considera ca acest Cod dezavantajeaza atat producatorii, cat si hipermarketurile, si vor fi aduse modificari atat la clasificarea produselor considerate proaspete, cat si la termenele de plata. El a dat ca exemplu vinul, care este considerat produs proaspat in actuala forma a Codului, iar plata furnizorului se face in 30 de zile si nu in 60 pana la 90 de zile, cum se proceda inainte de aparitia acestui act normativ.

Reprezentantii Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta au propus, la inceputul lunii ianuarie, suspendarea aplicarii Legii supermarketurilor, cunoscuta sub denumirea de Codul Bunelor Practici, pentru maximum doua luni, deoarece contine o serie de puncte care o face greu aplicabila.

Pe de alta parte, Patronatul Roman al Carnii de Porc (PRCP) si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) nu au fost de acord cu suspendarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Organizatiile profesionale ale producatorilor de carne de porc si de pasare nu au fost de acord cu modificarea termenelor de plata prevazute in lege si au depus scrisori la Parlamentul si la Ministerul Agriculturii in care au cerut mentinerea termenelor de plata prevazute in lege.

La jumatatea lunii ianuarie, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, prezent la summit-ul ministrilor Agriculturii desfasurat la Berlin, in cadrul Saptamanii Verzi, declara, pentru AGERPRES, ca MADR va pregati un set de amendamente la Legea privind comercializarea produselor alimentare, care vor fi promovate prin initiativa parlamentara.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: