Cum sa obtii 5.500 de lei de la stat daca ai ramas fara job

Data publicarii: 09-04-2010 | HR/Cariere

Romanii care au ingrosat randurile somerilor dupa ce firmele la care lucrau au dat faliment isi pot recupera de la buget o parte dintre salariile si platile compensatorii neachitate.

Romanii care au ingrosat randurile somerilor dupa ce companiile la care lucrau au dat faliment pot cere statului sa le achite cel putin o parte dintre salariile sau platile compensatorii neplatite de angajatori, in cuantum de maximum 5.500 de lei (trei salarii medii pe economie).

Asta, fara sa mai astepte o decizie a instantei privind modul in care ar trebui sa fie impartite creantele firmei, dupa cum au explicat specialisti ai Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

Potrivit acestora, oamenii sunt cu atat mai indreptatiti sa faca toate demersurile pentru a-si recupera aceste drepturi, cu cat un astfel de proces (de intrare in insolventa a unei firme, la finalul caruia se pot obtine banii restanti) dureaza, in medie, unu-doi ani.

In plus, specialistii ii indeamna pe someri sa nu se lase intimidati de reprezentantii firmelor lichidatoare care se ocupa de dosarul de insolventa si sa depuna cererile pentru a beneficia mai repede de bani.

Solicitarile, solutionate in maximum 45 de zile

Concret, potrivit legii, drepturile restante pot fi obtinute de fostii angajati din fondul de garantare a creantelor salariale, creat de stat in 2007 si la care fiecare patron contribuie lunar cu 0,25% din suma reprezentata de cheltuielile salariale. Principala conditie este ca angajatorul sa fi intrat in procedura de insolventa, in baza unei hotarari judecatoresti definitive si sa fi fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare a firmei.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: