Bancile incep cursa creditarii in lei. Au taiat pana la 5% din dobanzi

Data publicarii: 09-04-2010 | Finante-Banci

Bancherii dau semne ca vor din nou, dupa o pauza de mai mult de un an, sa isi faca me-seria, respectiv sa crediteze economia. Cel putin asta reiese din noile oferte de credite in moneda nationala. In ultimele zile, mai multe banci au redus semnificativ dobanda ceruta la creditele in lei; este insa vorba despre imprumuturi de nevoi personale, ceea ce inseamna ca sumele nu sunt foarte mari.

Analistii spun ca era de asteptat ca mai devreme sau mai tarziu sa se produca scaderea dobanzilor, mai ales ca BNR a lansat in repetate randuri asemenea semnale care acum chiar s-au concretizat. "Tendinta de scadere a dobanzilor se consolideaza in toa-ta piata, iar reducerea ar putea sa con-tinue pe tot parcursul anului, in con-ditiile in care nu se intampla alte sur-prize, externe sau interne", a declarat pentru Gandul analistul financiar Au-relian Dochia. Printre problemele care ar putea determina bancile sa devina mai prudente se numara cele externe - reactia pietelor in cazul unor probleme ale Greciei -, cat si interne - posibilitatea ca revenirea economiei sa nu se materializeze. O alta surpriza interna ar putea fi cresterea foarte mare a creditelor restante sau cu probleme, mai spune Dochia.

Credite mai ieftine la UniCredit, Raiffeisen si CEC

Cea mai recenta miscare a facut-o UniCredit Tiriac Bank, care a taiat joi intre 4 si 5,5 puncte procentuale din dobanzile la creditele in lei cu dobanda fixa, reducerea fiind in functie de produs. Astfel, cine are nevoie de echivalentul in lei a cel mult 3.500 de euro va plati o dobanda de 10,9% pe an, fata de 16,4% pe an, inainte de reducere, respectiv o dobanda anuala efectiva (DAE) de 24,2% fata de 30,6%. Anterior, si CEC Bank a micsorat dobanda de baza aplicata creditelor in lei, dar si in valuta. In cazul imprumuturilor in lei pentru persoanele fizice, scaderea este de 1,35 puncte procentuale, de la 11,25% la 9,90% pe an, respectiv de 1,5 puncte procentuale pentru persoanele juridice, de la 11,40% la 9,90% pe an. Noile dobanzi sunt valabile in cazul clientilor care au prevazuta dobanda de baza prime rate (cea mai buna dobanda pe care o poate obtine un client cu o bonitate maxima, n.r.) in contractele de credit.

Cu 4,5 puncte procentuale mai putin percepe si Raiffeisen Bank, reducere aplicata la creditele de retail in lei cu dobanda variabila. Astfel, atat creditele noi, cat si cele existente in sold au acum dobanzi de 9,84% - 12,84% pe an.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: