BNR bate 500 de monede de aur dedicate aniversarii a 160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu

Data publicarii: 09-04-2010 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune de luni in circulatie in scop numismatic 500 de monede de aur, la un pret de 4.980 lei, dedicate aniversarii a 160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, a anuntat vineri banca centrala intr-un comunicat.

Valoarea nominala a monedelor va fi de 500 lei, forma acestora va fi rotunda, cu marginea neteda, cu un diametru de 35 mm si o greutate de 31,103 grame.

Pretul de 4.980 lei nu include taxa pe valoare adaugata (TVA).

Aversul prezinta, de sus in jos, stema Romaniei, suprapusa partial peste valoarea nominala - 500 LEI; o carte deschisa, asezata pe o cununa de lauri, pe paginile careia se gasesc: portretul din 1869 al lui Mihai Eminescu - stanga si cateva semnaturi ale poetului - dreapta; stema si ansamblul carte-lauri sunt plasate peste un cerc dublu; la exterior, in partea inferioara, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA".

Reversul prezinta, in centru, casa memoriala de la Ipotesti, in care a copilarit Eminescu si portretul din 1885 al acestuia, inconjurate de un cerc dublu corespunzator celui de pe avers; la exterior, inscriptiile in arc de cerc: "MIHAI EMINESCU" - sus, "160 ANI DE LA NASTEREA POETULUI" - jos, "1850" - la stanga si "2010" - la dreapta.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea numismatica dedicata aniversarii a 160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu va fi realizata prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: