Banca centrala poloneza a cumparat euro pentru a slabi zlotul, prima interventie din ultimii 10 ani

Data publicarii: 11-04-2010 | International

Banca centrala din Polonia a anuntat ca a intervenit vineri in piata valutara pentru a slabi zlotul, pentru prima data in ultima decada, prin cumpararea "unei anumite cantitati" de euro in jurul pranzului, miscarea fiind sustinuta si de guvernul polonez, potrivit Bloomberg.

Astfel, zlotul polonez a pierdut pana la 1,2% fata de euro, cel mai mare declin din ultimele doua luni, si se tranzactiona cu 0,70% mai jos in jurul orei 17.

Banca centrala a cumparat probabil intre 50 si 70 milioane euro in prima operatiune de acest fel din anul 2000, cand a permis tranzactionarea libera a monedei nationale, a spus traderul bancii poloneze PKO, Robert Narkowicz.

Autoritatile financiare din Polonia incearca astfel sa opreasca zlotul din apreciere, dupa cel mai agresiv raliu din ultimii sase ani. De la inceputul anului, zlotul a castigat 6,4% in fata monedei unice, in contextul in care Polonia a fost singura tara din UE care a evitat recesiunea.

Guvernul polonez a sustinut interventia bancii centrale si nu a exclus o miscare similara pe cont propriu, a spus adjunctul ministrului de finante, Dominik Radziwill, citat de o agentie de presa locala.

De asemenea, viceguvernatorul bancii centrale din Polonia, Witold Kozinski, declarase recent ca zlotul se aprecia "prea repede", in conditiile in care investitorii au incredere in economia Poloniei.

Potrivit Bloomberg, el a adaugat ca "nu isi poate imagina" ca zlotul va ajunge la o paritate de 3,6 pentru un euro, precizand totodata ca vede o crestere economica de 2,5 - 3% sau chiar mai mult in acest an. Witold Kozinski nu a exclus interventia bancii centrale in piata valutara.

Tendinta de depreciere a zlotului s-a reflectat vineri si asupra leului, care a pierdut pana la trei bani, la un curs care s-a apropiat in cursul zilei de 4,15 lei/euro, dar inchiderea a avut loc la putin peste 4,13 lei/euro, cu peste un ban peste referinta de joi.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: