Petrolul ar putea atinge 110 USD in 2011. La noi, carburantii costa deja 5 lei/l

Data publicarii: 12-04-2010 | International

Principalul factor care influenteaza piata mondiala a petrolului il constituie situatia economiei mondiale, in special indicii macroeconomici ai SUA. Evolutia acestora se reflecta imediat asupra valorii aurului negru. Din iulie 2002, cand petrolul era cotat cu 26 $/baril, el a atins, ani mai tarziu, in iulie 2008, nivelul maxim de 147 $/baril. Saptamana trecuta, barilul a trecut de 87 $, analistii avertizand in legatura cu pericolul unui pret in trei cifre.

Aceste salturi realizate de pretul petrolului trezesc temerea ca in viitorul apropiat cotatiile la aurul negru vor atinge indici in trei cifre. De-a lungul ultimelor opt luni, titeiul s-a comercializat intr-un interval destul de strans, cuprins intre 70 si 80 $/baril. Marii producatori de petrol s-au declarat satisfacuti de acest nivel in conditii de criza mondiala, care s-a dovedit acceptabil inclusiv pentru consumatori. Ultimul salt a fost provocat inca de cresterea increderii in relansarea economiei globale, chiar daca majoritatea traderilor si a bancherilor continua sa afiseze prudenta in estimarile lor vizand cererea si oferta pietei. Preocuparile generate de soarta economiei Greciei au "incalzit" in mod artificial preturile in ultimele doua saptamani.

Pentru ca, au explicat analistii, "pe masura scumpirii aurului negru, sporeste ingrijorarea vizand capacitatea economiei mondiale de a-si reveni din profunda criza financiara", crede expertul CICB, Jeff Rubin. Preturile ridicate la petrol si la alte materii prime de baza, in special la minereu de fier si cupru, pot dauna economiei mondiale si pietelor financiare, ridicand indicii de inflatie si obligand bancile centrale sa majoreze dobanzile procentuale de la nivelurile foarte coborate din prezent.

Pragul psihologic de 100 $/baril

In opinia economistului Dmitri Liutiagin, de la firma de consultanta Veles Kapital, cresterea importurilor chineze, intarirea asteptata a yuanului, problema iraniana sunt cele cateva parghii in stare sa mentina o explozie a preturilor la petrol. "Un factor de blocare poate deveni, de asemenea, cresterea cotelor de productie a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol. Statele membre ale acestui cartel au capacitati libere, care se ridica la aproape 6 mil. barili pe zi", spune el. In ianuarie 2009, OPEC a redus productia sa de titei cu 4,2 mil. barili pe zi, pentru a preveni o supraincarcare a rezervoarelor. Volumul livrarilor a ramas insa neschimbat in primele trei luni, pana la 24 aprilie, potrivit datelor Oil Movements, sursa la care face referire Bloomberg. Pentru prima data, titeiul a doborat pragul psihologic de 100 $/baril in ianuarie 2008, deschizand astfel calea catre recordul absolut de 147,5 $, stabilit in luna iulie a aceluiasi an. Vineri, petrolul a fost cotat la aproape 85 $/baril. O serie de experti sunt de parere ca depasirea pretului de 80 $ ameninta redresarea economiei. Potrivit prognozelor Fondului Monetar International (FMI), cresterea PIB-ului global va inregistra aproximativ 4% la sfarsitul acestui an.

Integral in Financiarul