Fostul premier islandez a fost acuzat ca a dat dovada de neglijenta extrema inaintea crizei din 2008

Data publicarii: 13-04-2010 | International

Mai multi lideri islandezi, printre care fostul premier, Geir Haarde, si fostul guvernator al bancii centrale, David Oddsson, aflati in functie in momentul crizei financiare din octombrie 2008, sunt acuzati de "neglijenta extrema" in cadrul unui raport citat de The Guardian.

"Comisia speciala de ancheta (SIC) considera ca fostul premier Geir Haarde, fostul ministru de finante, Arni Mathiessen si fostul ministru al bancilor, Bjorgvin Sigurdsson, au dat dovada de neglijenta extrema inainte de prabusirea celor trei banci islandeze, in octombrie 2008", se arata in raportul comisiei parlamentare.

Critici similare sunt aduse si fostilor guvernatori ai bancii centrale, David Oddsson, Eirikur Gudnason si Ingimundur Fridriksson, dar si lui Jonas Jonsson, directorul autoritatii de supraveghere financiara a Islandei.

Raportul, de peste 2.000 de pagini, a fost solicitat de parlamentarii islandezi la sfarsitul lui 2008, la putin timp dupa ce principalele trei banci islandeze s-au prabusit, ducand la o grava criza financiara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: