Terenurile de pe litoral, de noua ori mai scumpe ca in Bulgaria

Data publicarii: 13-04-2010 | Imobiliare

Chiar daca oferta romaneasca de terenuri din zonele turistice este comparabila ca pret cu cea bulgara si mai ieftina in raport cu cea mediteraneeana, in cantarul decizional nu conteaza doar pretul. Asa cum Romania a pierdut deja competitia in domeniul turismului, la fel este pe cale s-o piarda si pe cea imobiliara.

Directiile expansiunii capitalului strain in domeniul imobiliar au ocolit in mod insistent tara noastra in ultimii ani. Desi majoritatea dezvoltatorilor imobiliari din Romania sunt straini, micul investitor privat international, cel care a creat cerere si a croit piete rezidentiale in tari precum Spania, Portugalia, Grecia, Turcia sau chiar Bulgaria, a lipsit la noi.

Analistii leaga absenta micului investitor privat de pe piata noastra de calitatea slaba a terenurilor construibile. Mircea Ivan, un agent imobiliar din Constanta, spune ca a avut clienti din Marea Britanie si Irlanda pe care a reusit sa-i convinga sa viziteze in interes de afaceri litoralul romanesc. Din pacate, "ei au venit, au vazut si n-au investit", spune Ivan. Haosul urbanistic, lipsa de dotare cu utilitati a parcelelor de pe litoralul romanesc si dificultatile in vederea obtinerii documentatiilor de urbanism si pentru constructii sunt principala explicatie a slabei prezente a micului investitor privat din Europa. Practic, singura categorie serioasa pe care au mizat vanzatorii locali de terenuri construibile in zona de litoral este reprezentata de catre investitorii corporativi. Tot acestia au facut "legea" si in marile orase. Insa criza economica si prabusirea interesului pentru terenuri din partea acestor clienti a zguduit din temelii piata imobiliara.

Proprietati in UE

Liberalizarea accesului la terenuri la nivelul Uniunii Europene a ascutit competitia imobiliara. Astazi, sa cumperi pamant in Europa nu este la fel de complicat ca in urma cu 10-15 ani. Cu putine exceptii, toate pietele funciare din cadrul Uniunii Europene sunt deschise non-rezidentilor statului respectiv. Un cumparator de imobiliare rabdator poate realiza beneficii de pe urma proprietatilor achizitionate in perioada de criza. Din acest punct de vedere, terenurile in zone de interes turistic reprezinta cele mai mari oportunitati. In Europa, preturile la terenuri construibile au scazut la fel ca pentru celelalte tipuri de proprietati imobiliare. Devenind acum proprietar al unei parcele intr-o zona turistica, poti astepta si apoi construi un imobil care ulterior sa poata fi vandut cu profit.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: