FMI si UE au scos Grecia din faliment cu 45 de miliarde de euro

Data publicarii: 13-04-2010 | International

Dupa ce au exclus in nenumarate randuri interventia Fondului in ajutorarea Greciei, oficialii europeni au capitulat in fata lui Dominique Strauss-Kahn, seful institutiei. Statele zonei euro au reusit sa adune o suma-record pentru salvarea statului elen de la faliment, dar tot nu e de ajuns. FMI aduce o parte semnificativa din pachet.

Grecia a reusit sa faca ceea ce niciun oficial european nu si-ar fi imaginat inaintea izbucnirii crizei: sa aduca interventia FMI in zona euro. Chiar si la inceputul lunii martie a acestui an - cand devenea din ce in ce mai evidenta dificultatea statului elen de a se imprumuta pe pietele internationale de capital - presedintele CE, Jose Manuel Barroso, excludea interventia Fondului in blocul celor mai dezvoltate economii europene, considerand ca UE poate rezolva singura criza din Grecia.

Duminica, cei 16 ministri de Finante din Eurogrup au convenit asupra acordarii de imprumuturi bilaterale guvernului de la Atena pentru datoriile scadente in acest an, daca Executivul nu va reusi sa imprumute suficienti bani de pe pietele de capital. Suma este una record: 30 de miliarde de euro. Fondurile sunt ca si accesate de Grecia, care are un necesar de finantare, doar pentru luna mai, de 11,5 miliarde de euro.

In total, datoria publica a statului este estimata la aproximativ 300 de mili-arde de euro. Si, pentru a pune capac situatiei dificile a Greciei, agentia de rating Fitch a retrogradat, vineri, calificativul de tara cu doua trepte, de la BBB+ la BBB-, cu perspectiva negativa. In aceste conditii, ajutorul financiar exclusiv al zonei euro devine insuficient, iar interventia FMI, inevitabila.

Astfel ca institutia cu sediul la Washington, condusa de europeanul Dominique Strauss-Kahn, va contribui cu alte 15 miliarde de euro la pachetul de imprumut. Dincolo de "reusita" Greciei de a face rapid rost de bani, la costuri mult mai reduse decat prin imprumuturile traditionale, respectiv 5%, ramane pozitia delicata in care este plasata zona euro.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: