Disputa intre deputati si retaileri pe tema legii de a inchide hipermarketurile duminica

Data publicarii: 14-04-2010 | Actualitate

Retailerii si producatorii din industria alimentara le-au transmis deputatilor din Comisia pentru agricultura ca nu sustin initiativa legislativa de a se inchide hipermarketurile duminica si le-au cerut sa nu emita o lege care sa aduca prejudicii agentilor economici si consumatorilor.

Din discutiile purtate in cadrul Comisiei s-a desprins concluzia ca atat retalierii, cat si producatorii din industria alimentara nu considera oportuna inchiderea pentru o zi, duminica, a marilor magazine, aratand ca acest demers nu ar rezolva problema micilor producatori. In schimb, s-a evidentiat necesitatea infiintarii de centre de colectare si sortare a legumelor si fructelor, pentru ca hipermarketurile sa poata comercializa produsele romanesti, secretarul de stat din cadrul MADR Adrian Radulescu precizand chiar ca aceste proiecte ar putea fi finantate in proportie de 70% din bani europeni.

"Exista o mare problema, Romania nu are un lant frigorific pentru carne si desi mai avem inca niste producatori de fructe si legume nu exista niciun centru de colectare. Nu costa o avere construirea acestor spatii de colectare", a opinat secretarul de stat Adrian Radulescu.

"E usor, un pic de populism si inchidem hipermarketurile, dar ce pui in loc a doua zi, pentru ca producatorul mic tot nu vine, se duce tot unde merge si astazi si isi vinde produsele, langa curtea lor sau la acei samsari", a spus si deputatul independent Ioan Munteanu.

"Si eu sunt producator roman si cred ca am putea gasi o cale de dialog. Cred ca putem gasi o cale comuna si pentru acele depozite de legume si fructe, si pentru acest dezastru care este evaziunea fiscala", a spus Sorin Minea, care a mai aratat ca trebuie ajustata si legea 321, prin care se reglementeaza conditiile de exercitare a activitatii contractuale de comercializare a produselor alimentare si care produce dificultati atat retailerilor cat si producatorilor din cauza definitiilor eronate care fac ca painea sau laptele sa nu fie considerate produse proaspete, in schimb vinul si sarea da.

"Inchiderea supermarketurilor si hipermarketurilor duminica ar avea un efect negativ pe platformele comerciale, unde exista multe alte magazine care nu au legatura cu supermarketurile, dar care beneficiaza de traficul format. Sute de magazine specializate de mari si de mici dimensiuni ar fi puse in situatia de a-si micsora cifra de afaceri. Posibila initiativa ar conduce la prejudicii catre activitati care nu au nicio legatura cu ceea ce intentionati dumneavoastra", a subliniat Dan Sucu, presedinte al asociatilor marilor retaileri din Romania.

"In Franta nu se inchid magazinele pentru a se dezvolta piata de fructe si legumele, nu exista nicio legatura. Putem inchide magazinele, dar asta nu va ajunta sectorul de fructe si legume in Romania", a precizat si un reprezentant de origine franceza al lantului de hipermarketuri Carrefour, replicand unor deputati din Comisia de agricultura care au aratat ca in cazul in care MADR, retailerii si producatorii nu vor ajunge la o pozitie comuna, ei vor legifera dupa modelul francez sau un model european. "Vom legifera conform marii majoritati a tarilor in domeniul respectiv. Vom merge pe linia de a avea inclusiv consultari cu comisiile de agricultura din tarile europene", a avertizat Tabara.

De altfel, in cadrul discutiilor au existat si schimburi de replici mai dure intre Delia Nica, reprezentant al marilor retele comerciale si presedintele Comisiei de agricultura, Valeriu Tabara, care a acuzat-o pe reprezentanta retailerilor ca nu a fost prezenta la dezbaterile privind elaborarea Codului de bune practici.

"Ascultati cu atentie pentru ca este o comisie care nu va da inapoi de la aceasta analiza, va asiguram. Se vorbeste de un anumit tip de monopol si de un anumit tip de relatie cu ceea ce inseamna sectorul restructurat din agricultura. Dorim sa construim ceva care sa satisfaca intraga societate romaneasca, initiativa nu e indreptata impotriva marilor magazine, dam dreptate ideii de a merge pe starpirea evaziunii fiscale, avem o mare responsabilitate ca o anumita strategie sa nu dea greseala, sa evitam monopolul de un anumit tip.(...) Reactia imediata (n.r. - a supermarketurilor) a fost dupa parerea mea cu un anumit iz de obraznicie ",  a spus Valeriu Tabara.

"Suntem o asociatie, nu monopol. Daca aceste intalniri vor fi de pe pozitie de forta cu doi jucatori si un arbitru care tine cu unul dintre jucatori nu putem face asa ceva, aceste legi trebuie sa fie facute ca sa fie corecte si aplicabile. De doi ani de zile suntem supusi unor tiruri de nedreptati care nu au nicio legatura cu realitatea", a spus si Delia Nica.

Dan Sucu a sustinut si el ca, in calitate de presedinte al asociatilor marilor retaileri din Romania a avut in permanenta parerea ca exista doi competitori al carui arbitru nu este impartial.

La discutiile de marti au participat vicepresdintele Rompan, Andrei Paler, presedintele Romalimenta Sorin Minea, si vicepresedintele Mihai Visan, Florin Capatana, quality manager Carrefour, Dan Sucu, presedinte al Asociatilor marilor retaileri din Romania, Delia Nica, vicepresedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, Anca Vizireanu, director Cumparari pro-duse alimentare in cadrul Metro Cash&Carry Romania, Aurel Damian, reprezentant al Uniunii crescatorilor de pasari.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Adrian Radulescu a declarat luni Agentiei NewsIn ca producatorii romani resping ideea inchiderii retelelor de mari magazine in zilele de duminica, propunere facuta de deputati precum Valeriu Steriu sau Valeriu Tabara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: