Sclavia capitalista? Confesiunile unui dependent de munca

Data publicarii: 14-04-2010 | HR/Cariere

Incepe munca la ora 6 si termina la 3 dimineata. Lucreaza de mai bine de doi ani intr-o companie din Big Four. Stie ca o sa mai reziste cel mult un an la acelasi loc de munca. Dupa 3 ani, majoritatea angajatilor isi dau demisia. Sau mor, asa cum s-a mai intamplat! Supravietuitorii acestui ritm de munca au devenit dependenti de droguri legale  si singurul lor scop in viata e sa aiba mai mult timp pentru odihna. MONEY.ro va prezinta marturia socanta a unei tinere care lucreaza la una dintre cele patru multinationale de audit active pe piata romaneasca.

Trebuie sa treaca perioada de 2 ani ca sa iti permiti sa poti sa alegi. Rezisti cu sticla de cola, cu calciu in vena si cu mult Supradyn, spune N.C.

Cum arata o zi de munca?

2 ore de somn pe noapte, 6 (n.red.-ore) in weekend, 2 pachete de tigari pe zi. E doar un exemplu. Daca ai ajunge la noi, in open space (n.red. birou), sa vezi oamenii, te-ai speria. Arati groaznic, nu mai ai chef sa iesi din casa, si ceilalti iti semnaleaza asta! Intrebarea de la sfarsitul zilei: oare merita?

Cand a devenit coplesitoare munca?

E ca un antrenament ce iti intra in sange. Simti o oboseala acuta, dar esti obisnuit cu starea asta. In primul an a fost foarte greu sa ma obisnuiesc cu programul, atunci am simtit pentru prima oara senzatia de extenuare dusa la extrem, iar in anul 2 incepuse sa imi intre in ritm. Daca poti sa spui ca asta e un ritm. Am avut o colega care s-a internat in spital din cauza asta, probleme grave cu stomacul, tot din cauza oboselii, dar ea lucra foarte mult. Eu plecam la 1-2 noaptea, ea inca mai ramanea la birou.

Munca la foc continuu

Perioada cea mai aglomerata e intre ianuarie si iunie, iulie. E perioada criminala in care lucrezi si 24 de ore si tot nu e destul. Trebuia sa ma trezesc in fiecare zi la ora 6, venea taxiul si ma lua, stateam la client pana pe la 6-7 seara, pana cand terminau ei programul de munca, pana ajungeam inapoi la birou se facea 8 seara, stateam acolo pana la 12-1, ma apuca si 3 dimineata, veneam acasa, si asa am tinut-o cam doua saptamani. Fara nicio pauza, la foc continuu. Asta a fost dintotdeauna, nu doar inainte de criza.

Tu cate ore dormi, in medie, pe noapte?

In medie 4-5 ore. Programul asta e timp de 2 ani de zile.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: