Platile anticipate de impozit ar fi fost o solutie mai buna decat forfetarul, spune un expert fiscal

Data publicarii: 14-04-2010 | Finante-Banci

Impozitul minim are avantajul ca aduce venituri mai sigure la buget decat impozitul forfetar, insa platile anticipate de taxe ar fi fost preferabile impozitului minim si ar fi sporit predictibitatea incasarilor bugetare pe termen scurt, a declarat miercuri Emilian Duca, partener BDO Tax.

"Platile anticipate de impozit, desi nu sunt confortabile pentru unii contribuabili, ar fi fost preferabile impozitului minim si ar fi indus o predictibilitate a veniturilor bugetare pe termen scurt", a afirmat Duca, la o conferinta pe teme fiscale organizata la Bucuresti.

"Impozitul minim asigura un venit mai sigur decat impozitul forfetar", a completat el, precizand ca impozitul forfetar inlocuieste impozitul pe venitul microintreprinderilor, fara dreptul de a opta pentru plata impozitului pe profit.

Expertul fiscal considera ca principala problema a impozitului forfetar este ca "se raporteaza la criterii subiective si nu ataca decat prin ricoseu evaziunea fiscala" si avertizat ca statul ar putea opta in cele din urma pentru aplicarea in paralel a impozitului forfetar si a celui minim.

Potrivit lui Duca, introducerea impozitului forfetar ar trebui insotita de masuri ferme de control, in special in ce priveste utilizarea caselor de marcat sau comercializarea alimentelor in pietele agro-alimentare.

Seful directiei generale Legislatie-Impozite Directe din Ministerul Finantelor, Dragos Doros, a dat de inteles ca nu a fost luata inca o decizie finala in legatura cu impozitul forfetar.

"Din octombrie 2009, cand a fost lansata (propunerea), si pana astazi ne tot gandim. S-au lansat idei spre discutie publica, tocmai ca sa vedem ce se poate face si cum se poate impune", a spus Doros, adaugand ca propunerile sunt facute de un colectiv foarte larg, ce include experti fiscali, autoritati, patronate si sindicate.

Guvernul a avut intentia de a impune din acest an plata anticipata a impozitului pe profit, insa s-a razgandit in cele din urma la presiunea mediului de afaceri. Premierul Emil Boc afirma la inceputul lui martie ca scutirea la plata anticipata a impozitului pe profit va fi aplicata si in 2010, in urma unor modificari ale Codului Fiscal.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: