Petrom a cumparat un proiect de 45 MW in Dobrogea si din 2011 va produce electricitate din eoliene

Data publicarii: 15-04-2010 | Mediu

Producatorul de titei si gaze OMV Petrom, detinut de Grupul OMV din Austria, a achizitionat un proiect de generare de electricitate din surse eoliene in Dobrogea, de 45 MW, in care va investi circa 100 milioane euro, pentru a produce electricitate in a doua parte a anului 2011.

Petrom va deveni astfel anul viitor producator de electricitate din surse regenerabile.

"Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud Est, isi extinde portofoliul de proiecte in ceea ce priveste producerea de electricitate prin achizitia in proportie de 100% a SC Wind Power Park SRL. Wind Power Park detine in Dobrogea un proiect de generare de electricitate din surse eoliene pentru care au fost obtinute toate autorizatiile, cu o capacitate proiectata de circa 45 MW. Petrom va construi si opera centrala electrica eoliana, care este estimata sa intre in productie la jumatatea anului 2011", a anuntat Petrom joi printr-un comunicat.

Amplasat intr-o zona cu potential eolian deosebit, proiectul achizitionat de Petrom va fi echipat cu turbine Vestas-V90, pentru care au fost incheiate contracte de achizitie. Avand in vedere potentialul ridicat al zonei, Petrom evalueaza posibilitatea de a extinde capacitatea proiectului la 54 MW.

"Prin acest proiect intentionam sa valorificam flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu care include atat capacitati pe gaze, cat si capacitati ce utilizeaza surse alternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii. Diversificarea activitatilor noastre prin producerea de electricitate din surse eoliene corespunde eforturilor noastre de dezvoltare durabila. Pe termen mediu, prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, cat si prin abordarea de proiecte in domeniul energiilor alternative Petrom va face trecerea de la o companie pur petroliera la o companie energetica", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Constructia este estimata sa inceapa in cursul acestui an, urmand a fi finalizata la jumatatea anului 2011, potrivit informatiilor companiei.

"In conditiile unei cereri de electricitate in crestere pe termen lung si al rolului din ce in ce mai important al electricitatii - avand in vedere ca nu este generatoare de CO2, strategia noastra in acest domeniu vizeaza un portofoliu echilibrat de proiecte, atat din surse conventionale, cum ar fi gazele naturale, dar si din surse alternative. Pentru acest proiect vom investi circa 100 milioane de euro, buget care include atat achizitia cat si dezvoltare", a precizat Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Gaze, Energie si Produse Chimice.

De asemenea, reprezentantii OMV Petrom mai spun ca certificatele verzi rezultate alocate productiei de energie din acest parc eolian vor fi utilizate in principal pentru acoperirea cotei reglementate aferente consumului de energie electrica al companiei (aproximativ 1 TWh/an), urmand ca diferenta sa fie comercializata pe piata din Romania, conform reglementarilor in vigoare.

De altfel, reprezentantii companiei declarau recent ca OMV Petrom va intra pe piata de energii regenerabile in 2011, an in care totodata va deveni producator de electricitate inclusiv prin centrala electrica pe gaze de la Brazi, de 860 MW.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza in Romania rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de Grup), are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 268 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2009, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3,029 miliarde euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 696 milioane Euro. OMV, grupul energetic lider in Europa Centrala si de Sud Est detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 12 tari in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: