Romania isi mentine obiectivul de intrare in zona euro in 2015, cu conditia sa fie bine pregatita

Data publicarii: 15-04-2010 | Economie

Romania trebuie sa-si pastreze obiectivul de intrare in zona euro la inceputul lui 2015, care sa fie un catalizator pentru politici coerente, a spus joi guvernatorul Banii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Acest obiectiv poate si, cred eu, trebuie sa fie un catalizator al unor politici coerente. Fara acestea, nu intram in zona euro, nu intram nicaieri", a avertizat guvernatorul.

Isarescu a insistat asupra nevoii ca Romania sa fie bine pregatita in acest scop, "sa nu intram cu dezechilibre".

"Ne trebuie mare seriozitate cand vorbim de trecerea la euro. A o considera un panaceu nu e o solutie. Putem sa intram intr-o cutie neagra daca nu suntem foarte bine pregatiti", a explicat guvernatorul.

Importanta pregatirii foarte bune a Romaniei in vederea aderarii la zona euro a fost subliniata anterior si de directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care a spus ca prelungirea calendarului de adoptare a euro de catre Romania nu este neaparat un lucru rau, deoarece mai important este ca tara sa fie pregatita pentru a face acest pas.

Isarescu a explicat ca zona euro se caracterizeaza printr-un curs de schimb fix, care trebuie tinut sub control, printr-o economie reala echilibrata, fara deficite mari, cum s-a intamplat in cazul unor tari.

El a explicat cu aceasta ocazie ca nu trebuie sa patim ca alte tari care au intrat in Uniunea Europeana cu dezechilibre foarte mari si care odata cu aderarea la zona euro si-au privat exportatorii de beneficiile unui curs de schimb liber, iar in decurs de 20 de ani au ajuns sa piarda foarte mult din competitivitate.

Isarescu a mai explicat ca intrarea in zona euro cu un curs distorsionat obliga la aplicarea unor reduceri salariale brutale prin care sa poata fi castigata competitivitate, dar problema cea mare apare in cazul in care aceste masuri nu pot fi luate.

"Trebuie viziune, sa nu fortezi reducerea inflatiei printr-un curs care ar putea parea ambitios si care sa iti erodeze in timp competitivitatea", a mai spus Isarescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: