Isarescu: Decalajul de competitivitate dintre Nord si Sud este o problema pentru Europa de azi

Data publicarii: 16-04-2010 | Economie

Una dintre problemele Europei de astazi tine de diferenta de competitivitate dintre tarile din Nord si cele din Sud, in conditiile in care tarile dezvoltate mizeaza pe produse cu valoare adaugata ridicata, iar celelalte nu sunt la fel de competitive, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu prognozez categoric o falie intre Nord si Sud, dar o diferenta de competitivitate exista, si aceasta e o problema esentiala a Europei de azi. Pentru Romania, problema competitivitatii este vitala, si e vitala mai ales in perspectiva", a explicat Isarescu, referindu-se la obiectivul Romaniei de intrare in zona euro.

El a mai spus ca Romania va ramane in mare masura o economie reala si nu va putea deveni o economie financiara, desi faptul ca nu au fost banci cu probleme reprezinta un atu. "Nu avem banci cu probleme, ceea ce e un atu, dar cand vorbim de competitivitate trebuie sa ne gandim la economie reala", a adaugat seful Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Si viceguvernatorul BNR Cristian Popa a insistat ca Romania trebuie sa faca tranzitia catre produse cu o valoare adaugata mai mare. Parerea acestuia a fost intarita de directorul adjunct din BNR Elena Iorga, care a subliniat ca ar fi nevoie de constituirea de bugete pentru cercetare-dezvoltare si inovare, capitol la care insa companiile din Romania nu stau inca prea bine.

"Firmele si-au redus bugetele pentru cercetare si dezvoltare (...), desi cele din industria prelucratoare care au beneficiat de investitii straine directe au exportat peste 80% din produse in 2008. Structura exporturilor romanesti s-a imbunatatit din punct de vedere tehnologic, dar fara a egala rezultatele altor tari din regiune", a mai spus Iorga.

Potrivit acesteia, Guvernul ar trebui sa imbunatateasca mediul de afaceri, sa ofere stabilitate si predictibilitate legislativa, iar firmele ar trebui sa se gandeasca la imbunatatirea guvernantei corporative si la cresterea activitatii de inovare.

Totodata, directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, a explicat ca exportatorii ar trebui sa gaseasca modalitati de crestere a competitivitatii prin investitii in cercetare-dezvoltare si inovare, pentru ca odata cu intrarea in zona euro nu vor mai putea beneficia de competitivitatea de pret.

"Romania ar putea declara urmatorul deceniu - deceniul competitivitatii. Ar trebui sa tintim catre o economie bazata pe inovare, nu pe factori, cum este in prezent, dar cred ca este un drum foarte-foarte indelugat", a explicat Negritoiu, care a adaugat ca, in prezent, una dintre principalele probleme ale Romaniei este data de concentrarea pe produse cu valoare adaugata mica.

Negritoiu a mai spus ca firmele din Romania ar trebui sa-si creasca competitivitatea prin masuri la nivel microeconomic si sa nu se mai bazeze pe evolutia cursului de schimb.

El a precizat ca, in acceptiunea Comisiei Europene, competitivitate inseamna, cumulativ, productivitate si avantaj comparativ pe plan international.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: