Fuziunile si achizitiile vor reveni la valorile trecute peste o generatie

Data publicarii: 16-04-2010 | Economie

Piata fuziunilor si achizitiilor (M & A) din Romania s-a bucurat de tranzactii a caror medie depasea 40 de milioane de euro, insa odata cu criza aceasta a scazut drastic, iar o revenire la valorile din trecut ar putea avea loc peste 30-40 de ani, este de parere Valentin Stancescu, presedinte si fondator al Riff Holding International (RHI).

Potrivit acestuia,  anul trecut valoarea medie a M & A-ului romanesc a fost de aproximativ 10 milioane de euro, situatia urmand sa se deterioreze in anii urmatori. "Perspectivele arata ca media tranzactiilor va scadea sub 5 milioane de euro in urmatorii 2-3 ani. Am mare incredere ca la un moment dat vor incepe sa se tranzactioneze companii si intre antreprenori romani, pentru ca pana in prezent 90% din achizitii erau realizate de straini. Peste un an si jumatate sau doi va incepe cresterea tranzactiilor, iar perspectivele sunt ca vor creste exact pe zona de tranzactii de marime mica", a declarat, in cadrul unui seminar, Valentin Stancescu. Acesta a explicat ca nu vor mai fi tranzactii care sa ridice media pietei, pentru ca nu mai sunt companii care sa valoreze atat de mult cum au fost cele deja privatizate.

Fara surprize, piata va atinge anul acesta o valoare totala de 1,2 miliarde de euro

Stancescu a mai spus ca anul trecut pe segmentul fuziunilor si achizitiilor "private to private" a insumat aproximativ un miliard de euro. Pentru acest an, reprezentantul Riff Holding a estimat ca daca nu sunt si surprize, intreg M&A-ul autohton nu va depasi valoarea de 1,2 miliarde de euro, desi primul trimestru a adus valori mai mari decat perioada similara din 2009. "Tranzactiile din primele trei luni au fost cele care au fost incepute in 2009. In ceea ce piveste anul 2010, avem o necunoscuta legata de cat de semnificativa va fi piata de active "distressed". Se astepta ca din 2009 sa iasa pe piata aceste active, dar nu s-a intamplat. Vom avea surprize negative, si s-ar putea ca in 2010 sa se expuna companiile cu probleme. Daca vor aparea aceste companii piata va creste, daca nu, vom vedea o scadere a pietei fata de 2009", a afirmat Stancescu.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: