S & P anticipeaza o noua deteriorare a calitatii activelor bancare din Romania pe termen scurt

Data publicarii: 18-04-2010 | Finante-Banci

Analistii S & P se asteapta la o noua deterioare pe termen scurt a calitatii activelor din sistemul bancar romanesc si sustin ca, in pofida solvabilitatii ridicate, de 14% la finalul anului trecut, datele ar putea ascunde probleme de solvabilitate ale unor banci, potrivit unui raport.

"Pe termen scurt, ne asteptam la o noua deterioare a calitatii activelor din sistemul bancar, cu toate ca rata solvabilitatii la nivelul sectorului, de 14% raportata la finalul anului trecut, ar trebui sa actioneze ca un buffer. Datele ar putea, totusi, masca probleme de solvabilitate ale unor institutii financiare individuale", arata S & P.

Agentia mai precizeaza ca, asa cum este cazul si altor state din regiune, sectorul bancar din Romania este detinut preponderent de institutii straine, iar riscurile ridicate legate de creditele acordate sectorului privat sunt limitate partial de angajamentul bancilor-mama de a-si sustine subsidiarele din Romania.

In urma intalnirii de la Viena de la finalul lui martie 2009, Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank s-au angajat in fata Comisiei Europene, a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa sustina operatiunile de pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania.

Angajamentele au fost reinnoite ulterior, in cadrul unor intalniri in acelasi format ce au avut loc la Bruxelles.

S & P se asteapta ca leul sa se mentina stabil

"Credem ca leul ar putea ramane stabil, in pofida persistentei mediului economic dificil din Romania, ca urmare a nevoilor mai reduse de finantare ale statului decat se anticipa, precum si a continuarii intaririi rezervelor bancii centrale, corelate cu o inversare pozitiva a fluxurilor de capital", se mai arata in raportul S&P.

Analistii agentiei apreciaza ca o eventuala apreciere a monedei reduce si mai mult inflatia, "dar ar elimina beneficiile obtinute de pe urma deprecierii anterioare, ceea ce ar duce la reechilibrarea componentelor de crestere economica, de la consum catre exporturile nete".

"Datorita unei reveniri treptate a increderii, presiunile asupra leului s-au temperat, ducand la o usoara apreciere ce a avut loc recent", aminteste S&P, care pune evolutia mai ales pe seama incheierii incertitudinii politice de la finalul anului trecut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: