Trocul a ajuns moneda de schimb a patronilor pe timp de criza: cele mai frecvente schimburi in natura

Data publicarii: 19-04-2010 | Finante-Banci

De cand a inceput criza, patronii au fost nevoiti sa accepte trocul ca moneda de schimb in relatiile contractuale cu diversi furnizori, din cauza lipsei de lichiditati. O solutie de compromis, nu tocmai civilizata, insa preferabila falimentului, spun intreprinzatorii, aratand cu degetul catre stat, principalul vinovat pentru blocajul financiar din economie si care, la finele anului trecut, avea datorii de 2,67 miliarde de lei catre mediul privat.

Mai ales companiile din constructii si imobiliare - sectoare care au scazut puternic pe fondul recesiunii - apeleaza la sistemul de tip barter, dar asemenea schimburi se fac si in alte domenii. "In schimbul serviciilor prestate catre un client am primit materiale de constructii pe care le-am depozitat in asteptarea unui cumparator. Ciclul nu se inchide insa asa usor, este posibil sa nu primesti bani, ci tot produse si asa mai departe, se perpetueaza sistemul", a declarat pentru Gandul Iulian Groposila, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Bursa" de bartere

Practic, sunt posibile tot felul de combinatii, cat timp cei doi parteneri se inteleg. De exemplu, un patron cu afaceri in agricultura si-a stins datoria catre un furnizor de tabla oferindu-i o combina, mai valoroasa decat factura de achitat. "Omul nu avea de unde sa faca rost de lichiditati: avea de recuperat TVA de la stat dar avea de platit si salariile angajatilor, si diversi furnizori", ne-a declarat Florin Parvu, vicepresedinte al CNIPMMR.

De cele mai multe ori, cel care incaseaza datoria nu are ce face cu marfa primita, insa o poate vinde sau oferi la schimb pentru ceva util la "bursa" de bartere. Cele mai multe oferte postate pe www.barterpedia.ro, unde au acces si particularii, sunt la categoria imobiliare si mobiliare, ca si in domeniile IT si servicii. De exemplu, un cabinet de avocatura ofera un teren de 4.000 de lei (aproximativ 975 euro), in timp ce o firma specializata in consultanta vrea sa fructifice o vila de 1,65 milioane de lei (peste 400.000 euro). Sunt si firme care ofera servicii de curierat, macarale, lemn de cires, cazare sau termoizolatii, in functie de categorie.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: