Companiile aeriene sustin ca norul de cenusa are un impact mai mare decat atentatele din 9/11

Data publicarii: 19-04-2010 | International

Impactul economic al norului de cenusa asupra companiilor aeriene este mai mare decat cel al atentatelor din 11 septembrie 2001, potrivit Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile (OACI), citate de Le Figaro.

Situatia actuala este catastrofala pentru sectorul aerian, care se confrunta din 2008 cu una dintre cele mai grave crize din istorie. In 2009, sectorul aerian a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri cu 79 miliarde dolari, la un deficit total de peste 11 miliarde dolari, potrivit Asociatiei Internationale a Transportului Aerian (IATA).

Impactul economic al norului de cenusa nu a fost calculat cu exactitate, insa au fost publicate mai multe estimari. Potrivit IATA, companiile aeriene inregistreaza pierderi totale de 150 milioane euro pe zi. Incepand de joia trecuta au fost anulate 63.000 de zboruri.

Pentru Air France-KLM, analistii de la Natixis Securities estimeaza pierderi de pana la 50 milioane euro pe zi din cauza norului de cenusa vulcanica ce a dus la blocarea traficului aerian din Europa.

Companiile au refuzat sa faca deocamdata estimari individuale. "Prioritatea noastra este de a ne ocupa de pasagerii afectati si de a vedea cum am putea repune in functiune sistemul", a anuntat compania franceza Air France-KLM. "Problemele economice vor fi analizate ulterior", a declarat directorul general Air France, Pierre-Henri Gourgeon.

Pentru moment, au inceput deja sa apara zvonuri legate de un posibil ajutor european pentru sectorul aerian.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: