Cursul de schimb, la maximul ultimelor 14 saptamani. Singurii fericiti, exportatorii

Data publicarii: 20-04-2010 | Finante-Banci

Paritatea leu/euro este influentata negativ de situatia financiara din Grecia. Deprecierea monedei nationale s-ar putea transfera in inflatie. Cursul de schimb a mai facut un pas, in sus. Ieri, Banca Nationala a publicat o rata de 4,1597 lei/euro, in crestere cu 0,41 procente fata de nivelul de la finele saptamanii trecute. In ultimele zile, cursul a crescut treptat, de la un nivel sub 4,1 lei/euro.

"Usoara depreciere a leului nu este deloc ingrijoratoare. Ea a urmarit o tendinta regionala, determinata de o crestere a aversiunii la risc a investitorilor", explica economistul-sef al ING Bank Romania. In opinia sa, un impact foarte mare asupra scaderii apetitului la risc l-au avut investigatiile in care este antrenata banca americana Goldman Sachs.

Pe de alta parte, analistul Dragos Cabat, Financial View, priveste cu temere miscarile leului. "In mod normal, cursul ar trebui sa se intoarca". Pe de alta parte insa, evolutia paritatii leu/euro depinde si de rezultatul vizitei delegatiei UE-FMI in Grecia, de maine.

In schimb, analistul Matei Paun, BAC Investment, spune ca este de dorit ca moneda nationala sa se deprecieze. Un leu puternic nu face altceva decat sa incurce revenirea economica prin incurajarea importurilor si descurajarea exporturilor. Desigur, un curs mai mare s-ar reflecta intr-o rata mai inalta a inflatiei. "Trebuie sa prioritizam problemele.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: