Ministerul Mediului: Norul de cenusa vulcanica va fi in afara Romaniei pana miercuri, ora 21:00

Data publicarii: 20-04-2010 | Mediu

Norul de cenusa vulcanica va fi in afara Romaniei pana la sfarsitul zilei de miercuri, ora 21:00, a declarat secretarul de stat pentru mediu din Ministerul Mediului si Padurilor, Mircea Ioan Cotosman.

"Potrivit prognozei de la Centrul international de avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica (London Volcanic Ash Advisory), norul va fi in afara Romaniei pana la sfarsitul zilei de maine, 21 aprilie, ora 21:00, cand va fi la vest de tara noastra. In urmatoarele doua zile, circulatia aerului nu va favoriza deplasarea norului inspre Romania", a spus Cotosman, in cadrul unei declaratii de presa la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta, de la minister.

Mircea Ioan Cotosman a mentionat ca, pe viitor, este posibil ca norul sa revina si ca aceasta sa fie doar o pauza, dar a precizat  ca nu pot fi facute estimari legate de directia de deplasare a norului.

Oficialul de la Mediu a precizat ca trecerea norului de cenusa vulcanica pe teritoriul Romaniei nu a afectat calitatea aerului.

"S-au realizat prelevari de precipitatii. Rezultatele preliminare conduc la concluzia ca nu s-au inregistrat precipitatii cu un caracter puternic acid. Urmeaza proceduri standard de analiza in laborator privind calitatea precipitatiilor, rezultatele urmand a fi comunicate dupa analizarea acestora", a mai spus Cotosman.

Secretarul de stat din Ministerul Mediului a subliniat totodata ca, din informatiile transmise de organismele de specialitate, rezulta ca in urmatoarele doua zile nu vor fi depasiri ale concentratiilor de poluanti la sol pe teritoriul Romaniei.

La randul sau, Aurora Bell, director de prognoza la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), a precizat ca in prezent norul este in afara Romaniei si ca, daca vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda ar mai erupe iar, atunci va fi afectata partea de nord a Europei.

"Conform datelor de la Centrul international de avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica, norul nu se mai afla deasupra Romaniei. Daca vor exista puseuri, atunci vor fi afectate tarile din nordul continentului. Noi suntem protejati si optimisti, din acest punct de vedere", a precizat Aurora Bell.

Ea a mai spus ca, in prezent, norul de cenusa vulcanica este la 4.000 m altitudine, dar a precizat ca factorii necunoscuti tin de cat va erupe vulcanul, cand anume si pana la ce inaltime.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: