Creditele neperformante din Europa Centrala si de Est vor atinge punctul maxim in 2010, sustine FMI

Data publicarii: 20-04-2010 | Actualitate

Creditele neperformante au crescut substantial in Europa Centrala si de Est in perioada crizei si ar putea atinge punctul maxim in acest an, iar calitatea activelor bancare s-ar putea imbunatati abia din 2011, arata raportul de stabilitate financiara publicat de Fondul Monetar International.

"Simularile arata ca ponderea creditelor neperformante va atinge varful in acest an in cele mai multe dintre tarile Europei Centrale si de Est. Potrivit scenariilor derulate, cea mai mare crestere a creditelor neperformante a avut loc in 2009. Insa calitatea activelor bancare se va imbunatati doar gradual in 2011 pentru cele mai multe tari, chiar daca produsul intern brut va creste in 2010 conform asteptarilor", se mai arata in raport.

Daca cresterea economica va fi mai mica decat prognozele, ponderea creditelor neperformante va continua sa creasca semnificativ in 2010. "Intr-un scenariu pesimist, care ia in calcul un PIB cu 4 puncte procentuale sub estimarea de crestere economica mondiala in 2010 si cu 2 puncte procentuale mai mic in 2011, creditele neperformante ar spori cu aproape o treime in 2010 in aproape toata zona, cu exceptia CIS, si ar ramane ridicate si in 2011", mai precizeaza FMI.

In acest caz, capacitatea bancilor de a absorbi pierderile ar putea fi diminuata.

Pentru Comunitatea Statelor Independente (CIS), scenariile au in vedere un declin al ponderii creditelor neperformante pana la finalul lui 2010, ca urmare a unei redresari economice mai robuste decat se estima.

"Datele arata ca ponderea creditelor neperformante din tarile emergente tinde sa creasca rapid in perioade de criza si sa ramana de doua ori mai ridicata decat inainte de aceasta pentru mai mult de patru ani", se mai arata in raport.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: