Coface: Orientul Mijlociu este regiunea cel mai putin afectata de criza financiara mondiala

Data publicarii: 21-04-2010 | International

Orientul Mijlociu, in special monarhiile din Golf, a fost regiunea cel mai putin afectata de criza financiara mondiala, conform unui studiu prezentat marti la un seminar in Kuweit al companiei de asigurare de credit Coface, cu sediul la Paris, informeaza AFP.

"Tarile din Orientul Mijlociu au dat dovada de rezistenta, fiind capabile sa mentina un ritm pozitiv de crestere financiara - 1,4% - in 2009", indica documentul prezentat la intalnirea organizata de Coface in colaborare cu Arab Investment and Export Credit Guarantee Corp cu baza in Kuweit.

La nivel global, cresterea financiara a cazut cu 5,8%, in timp ce in Orientul Mijlociu s-a inregistrat o diminuare cu doar 3,6 procente, inaintea tarilor emergente din Asia /3,9%/, conform aceluiasi studiu realizat de Coface.

"Toata lumea credea ca regiunea care rezista cel mai bine la criza este Asia cu economiile sale emergente, insa Orientul Mijlociu" a fost cel care s-a comportat cel mai bine in recenta criza financiara mondiala, a declarat directorul general al Coface Jerome Cazes.

In regiune, Emiratele Arabe Unite au fost cele mai afectate de criza, cu o diminuare de 8,8 procente a cresterii financiare, fiind urmate de Iran, -7,6%.

"Acest an va fi cel al relansarii", anii 2008 si 2009 fiind deja istorie, a declarat economistul sef al HSBC Bank pentru Orientul Mijlociu Simon Williams, preconizand pentru 2010 o crestere de cel putin 3% in tarile membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului /CCG: Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Kuweit/. CCG controleaza aproximativ 45% din rezervele de petrol ale planetei si ocupa locul cinci in productia mondiala de titei.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: