Erste: Eruptia prelungita a vulcanului islandez afecteaza mai ales turismul si pretul petrolului

Data publicarii: 22-04-2010 | Actualitate

Eruptia vulcanica prelungita din Islanda a perturbat spatiul aerian din 12 tari europene, producand pierderi de 185 milioan euro pe zi companiilor aeriene, si ar putea afecta mai ales turismul si pretul petrolului, arata un studiu al Česka spořitelna, subsidiara Erste din Cehia.

"Perturbarile prelungite ar putea avea un impact si mai puternic asupra industriei turismului, care, in prezent, reprezinta aproximativ 5% din PIB la nivel mondial, din care aproape o treime este generat de la nivelul Europei. Conform estimarilor, fiecare saptamana in care traficul aerian este oprit echivaleaza cu pierderi intre 4 si 7,5 miliarde euro pentru industria europeana de turism", a declarat Ľuboš Mokraš, analist venituri fixe in cadrul Česka spořitelna.

"Mai mult, o scadere masiva a traficului aerian are un impact negativ chiar si asupra pretului petrolului. Printre sectoarele afectate se numara si cele de curierat rapid (de exemplu, dispozitivele electronice depind deseori de transportul aerian de marfuri) si bunuri perisabile", a completat el.

Analistii cehi analizeaza posibilul impact al eruptiilor vulcanice din Islanda pe mai multe scenarii. In cel mai bun caz, exploziile se vor reduce treptat si se va trece de la eruptii masive de cenusa vulcanica la scurgeri de magma - scenariu preanuntat de topirea ghetarului care acopera vulcanul.

"Intr-un astfel de caz, intr-o perioada de timp relativ scurta, eruptia vulcanului ar avea doar un impact local, iar consecintele macroeconomice la nivel general nu ar fi atat de grave", a explicat Mokraš.

Acesta nu exclude posibilitatea ca guvernele din UE sa ajute companiile aeriene afectate, decizie care ar exercita o si mai mare presiune asupra bugetelor acestora, deja puternic deficitare. "O scadere masiva a traficului aerian are un efect negativ si asupra pretului petrolului", se mai arata in studiu.

Cel mai grav scenariu ar consta in activarea vulcanului Katla din apropiere, ce ar putea duce la o explozie considerabil mai mare si ar afecta clima la nivel planetar. Dincolo de impactul asupra transportului aerian, efectul negativ s-ar resimti cel mai puternic in sectorul agricol, ca urmare a racirii vremii, potrivit analistilor de la Česka spořitelna.

Intr-un astfel de caz, moneda unica europeana ar fi puternic afectata, in conditiile in care Europa este continentul cel mai expus la eruptiile din Islanda. "In acest caz, impactul negativ asupra monedei euro ar fi considerabil mai puternic. Declinul global ar avea o influenta negativa in general asupra actiunilor, in timp ce incertitudinea ar sustine obligatiunile, intr-o prima etapa", arata studiul.

Pe termen mai lung, combinatia dintre inflatie si dobanzi mai mari ar determina cresterea randamentelor, ceea ce ar influenta negativ preturile.

Materiile prime, cu exceptia energiei, ar fi afectate negativ de scaderea activitatii economice, in timp ce aurul ar profita de cresterea aversiunii fata de risc. In schimb, sectorul asigurarilor si cel al energiei electrice sunt mai putin afectate de situatia actuala, estimeaza analistii cehi.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: