Saxo Bank: Oprirea zborurilor va declansa un val de consolidare in industria aviatica europeana

Data publicarii: 22-04-2010 | International

"Cenusa din Islanda a pus presiune asupra unei industrii aviatice europene care se confrunta deja cu probleme. Intre companii exista mari diferente - cateva foste companii aeriene de stat se afla sub o presiune uriasa intrucat nu si-au schimbat nivelul de baza al costurilor la timpul potrivit, iar acum realmente atarna pe marginea vulcanului", comenteaza Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist Saxo Bank.

"Totusi, de cealalta parte se afla companiile care fie si-au micsorat nivelul de baza al costurilor din timp, fie au pornit cu o baza redusa: acestea sunt, cel mai probabil, castigatorii de maine din industria aviatica", mai spune Christian Blaabjerg.

"Din punctul nostru de vedere, oprirea zborurilor in aceasta perioada va declansa, cel mai probabil, un val de consolidare in industria aviatica europeana. Anumite companii vor fi fortate de catre creditorii lor sa se alature unor aliante pe care nu le anticipau inainte. Dupa ce valul de consolidare va cuprinde Europa, vor ramane 3-4 jucatori principali si cativa operatori low cost. Cei trei pe care ii cunoastem deja sunt Lufthansa, KLM-Air France si BA-Iberia si este posibil sa vedem si un al patrulea jucator. Operatorii regionali care practica astazi preturi foarte mari vor fi, in mare masura, eliminati de catre concurenta deoarece segmentul low cost este pur si simplu competitiv datorita unui nivel de baza al costurilor mai mic. Intrucat exista totusi un segment de business care prefera confortul in cursele /short-haul/, jucatorii regionali vor fi preluati, intr-o anumita masura, de catre 3-4 operatori mari. De asemenea, ne asteptam ca jucatorii principali sa preia un operator low cost pentru a putea astfel sa deserveasca toate categoriile de clienti sub un singur brand - similar cu ceea ce se intampla in industria auto. Sa luam exemplu VW. Poti cumpara un Polo de la Volkswagen. Dar, daca vrei o masina de lux, poti sa cumperi un Bentley tot de la Volkswagen", mai comenteaza reprezentantul Saxo Bank.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: