Barroso spune ca a discutat foarte deschis cu Basescu, inclusiv despre corectarea deficitului

Data publicarii: 23-04-2010 | Actualitate

Presedintele Comisiei Europene,Jose Manuel Barroso, a refuzat sa "speculeze despre speculatii", intrebat fiind daca ar fi intelept ca Romania sa faca un nou imprumut la FMI, dar a tinut sa sublinieze ca a discutat "foarte deschis" cu presedintele Basescu, inclusiv despre corectarea deficitului.

Presedintele Traian Basescu, aflat joi la Bruxelles, a tinut sa precizeze la conferinta de presa comuna cu Barroso ca presedintele CE a facut exact aceleasi observatii pe care el insusi le-a facut - inainte de intalnirea cu Guvernul - in privinta nevoii ca Romania sa-si ajusteze cheltuielile cu aparatul bugetar,"care nu fac decat sa impovareze deficitul".

Jose Manuel Barroso a precizat ca a discutat cu presedintele roman despre agenda de reforme a Romaniei si a spus ca este preocupat de deficitul mare al tarii noastre.

Intrebat daca un nou acord de imprumut intre Romania si Fondul Monetar International ar fi un demers intelept, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a refuzat sa "speculeze despre speculatii".

"Nu vreau sa speculez despre speculatii, nu pot sa comentez acest lucru. Avem un program in derulare, am discutat subiectele foarte deschis cu presedintele Basescu in ceea ce priveste corectarea deficitului, indeplinirea tuturor conditiilor agreate cu Comisia si cu FMI, pe care le vom respecta", a precizat Barroso, in cadrul conferintei sustinute alaturi de seful statului roman, dupa un dineu de lucru. 

Presedintele Traian Basescu a intervenit precizand ca, in cadrul discutiilor purtate joi, presedintele Barroso a facut exact aceleasi observatii pe care el insusi le-a facut inainte de intalnirea cu Guvernul, in care vorbea de nevoia de ajustare a cheltuieluilor cu aparatul bugetar, "a cheltuielilor care nu fac decat sa impovareze deficitul, fara a genera investitii".

"Exact aceeasi abordare este si la Comisie", a subliniat Basescu.

Jose Manuel Barroso a precizat, in cadrul conferintei comune, ca a discutat cu presedintele roman despre agenda de reforme a Romaniei si a spus ca este preocupat de deficitul mare al tarii noastre.

In cadrul intalnirii de joi, presedintele Basescu a vorbit cu Barroso si despre noua lege a educatiei din Romania, care se inscrie in obiectivele Strategiei UE 2020, despre schimbarile climatice, pregatirile Romaniei pentru aderarea la spatiul Schengen, dar si Mecanismul de Cooperare si Verificare in justitie.

Un punct de interes in discutiile dintre Basescu si Barroso a fost situatia ANI, dupa ce agentia a fost declarata neconstitutionala. Intrebat daca faptul ca unul dintre benchmark-urile stabilite de UE, la trei ani de la instituirea Mecanismului de Cooperare si Verificare, a fost declarat neconstitutional nu pune o problema si pentru executivul european, care a sustinut ANI, presedintele Barroso a subliniat ca Romania si-a luat angajamentul sa combata coruptia, iar problemele pe care si le face Comisia sunt legate de respectarea acestor angajamente asumate.

"Indoielile legate de constitutionalitate nu tin de Comisie, ca sa fiu sincer. Toata lumea intelege ca o Agentie pentru Integritate, intr-o tara unde sunt probleme serioase cu coruptia, care au fost identificate de autoritatile independente ale acelei tari, este, intr-adevar, o prioritate. Deci, speram ca Romania isi va onora angajamentul. Romania si-a asumat in fata noastra un angajament in privinta acestei  agentii. Este important. Nu pentru Comisie ca atare, ci pentru modernizarea societatii romane, aceasta este o sarcina pentru Romania. Suntem aici sa sprijinim, nu sa inlocuim aceste eforturi. Romania este o tara foarte importanta pentru Uniunea Europeana. Nu consideram ca aceasta este o problema pentru Comisie, consideram ca este o problema in termeni de garantii date Uniunii Europene, Comisiei si statelor membre. Speram ca Romania sa-si indeplineasca angajamentele. Dupa discutiile de azi cu presedintele Basescu, care, apropos, a sprijinit aceasta abordare foarte clar, sunt increzator ca asa vor sta lucrurile", a fost raspunsul presedintelui Comisiei Europene.

"Cu domnul presedinte Barroso am discutat restantele pe care Romania le are in indeplinirea obligatiilor asumate prin Mecansimul de Cooperare si Verificare in justitie. Sustinem fara rezerve corectitudinea obiectivelor stabilite cu Comisia Europeana in ce priveste procesul de modernizare a justitiei si de eficientizare a luptei impotriva coruptiei", a subliniat Traian Basescu, precizand ca situatia ANI va fi rezolvata, dupa ce Curtea Constitutionala isi va da motivatia, printr-o ordonanta de urgenta.

In cadrul conferintei sustinute joi, presedintele CE Jose Manuel Barroso l-a felicitat pe Traian Basescu pentru realegere si pentru faptul ca la Bucuresti exista din nou un guvern functional, cu care, dupa cum a declarat presedintele executivului european, Comisia Europeana este nerabdatoare sa conlucreze.

In ceea ce priveste sectorul energetic, Barroso a spus ca felicita Romania pentru ratificarea acordului interguvernamental privind Nabucco si a multumit pentru implicarea ferma a tarii noastre in proiectul european, dar si in alte proiecte, precum Interconectorul Romania-Georgia-Azerbaidjan, care poate diversifica sursele si rutele energetice ale Europei.

Presedintele CE a tinut sa remarce si contributia personala a presedintelui Basescu in consiliile europene si i-a multumit pentru sprijinul manifestat intotdeauna fata de proiectele Uniunii.

NewsIn