Cum e mai bine: cu banii la comun sau separat?

Data publicarii: 26-04-2010 | Lifestyle

Cuplurile care tin banii impreuna, dar au si bugete pentru placerile fiecaruia sunt mai rezistente, iar increderea in partener este mai mare. Anita si Marian sunt impreuna de 11 ani si tot timpul si-au pastrat bugetele separate. Cand ies in oras sau cand pleaca in vacante, fiecare isi suporta cheltuielile.

Uneori, se mai invita reciproc in oras si fiecare face cinste celuilalt. Daca unul dintre ei ramane fara bani o perioada, se imprumuta de la partener, iar suma se inapoiaza daca este mai mare de 100 de lei.

"In cuplul nostru nu exista discutii legate de bani. Ni se pare mai corect asa. Nu mi-ar placea sa-mi cumpar ceva si Marian sa-mi reproseze ca nu trebuia sa fac asta. Cand ne vom muta impreuna, probabil ca va trebui sa facem un buget comun pentru cheltuielile casei, dar in rest cred ca ne vom pastra independenta financiara", spune tanara de 32 de ani.

Nu cereti explicatii pentru orice cheltuiala!

Independenta financiara este incurajata de psihologi, care spun ca nu este recomandat ca un partener sa depinda financiar de celalalt pentru ca risca sa faca compromisuri. "Este bine ca fiecare dintre parteneri sa aiba un buget personal pentru a-si cumpara lucrurile care-i plac, fara sa se justifice. Daca unul dintre parteneri vrea sa-si cumpere o revista despre avioane, e bine sa poata sa-si permita asta, fara sa i se reproseze. La fel de important este sa existe o contributie din partea ambilor parteneri la cheltuielile gospodaresti", spune Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute.

Psihologul Matei Georgescu sustine ca in cuplurile in care se tine o evidenta stricta a banilor s-ar putea sa existe probleme intre parteneri.  "Un nivel de independenta e necesar pentru a creste in cuplu, dar daca asta indica nevoia de distantare inseamna ca in relatia respectiva nu mai exista iubire si interese comune. Contabilizarea banilor poate sa incarce relatia foarte mult, pentru ca nu mai exista incredere reciproca.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: