FMI: economia este la pamant, viitoarea transa nu va mai merge in salarii si pensii

Data publicarii: 28-04-2010 | Economie

Expertii Fondului evalueaza modul in care executivul si-a respectat angajamentele asumate la incheierea Acordului stand-by.

Guvernul a inceput ieri negocierile cu FMI fara a fi respectat calendarul de plati ale datoriilor statului stabilit la discutiile anterioare, motiv pentru care s-ar putea cere o derogare. Vizita de evaluare a expertilor institutiei este efectuata in vederea acordarii celei de-a cincea transe a imprumutului obtinut de la FMI, in valoare de 850 de milioane de euro. In primele discutii s-a abordat problema incasarilor la buget si a modului in care ar putea fi marite veniturile.

Expertii FMI s-au intalnit ieri cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP), in prima zi a vizitei de evaluare care se va incheia pe 7 mai. De concluziile la care vor ajunge evaluatorii depinde acordarea celei de-a cincea transe a imprumutului obtinut anul trecut. "Am inceput discutii tehnice, iar azi a fost prima dintr-o serie mai lunga, de aceea este prematur sa facem vreo afirmatie.

FMI va sprijini financiar Romania pentru a trece de perioada de criza. In urmatoarele zile vom face mai multe evaluari", a declarat Tony Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Guvernul se afla intr-o situatie delicata in ceea ce priveste respectarea calendarului achitarii datoriilor statului. Sumele datorate mediului de afaceri sunt in continuare importante, iar guvernantii vor cere, cel mai probabil, o noua derogare de la FMI in indeplinirea acestei conditii. Amanarea ar putea fi acordata daca guvernul va dovedi ca a facut progrese in aceasta directie.               

Discutiile purtate ieri de reprezentantii FMI cu cei ai MFP s-au concentrat pe tema incasarilor bugetare. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca autoritatile romane s-au incadrat in tinta nominala de deficit convenita cu FMI, de 8,25 miliarde de lei, dar veniturile bugetare au fost mai mici decat cele preconizate. La discutiile cu expertii Fondului se va aborda si largirea bazei de impozitare pentru cresterea veniturilor bugetare, dar si alte masuri in acest sens.

Acestea ar putea fi de ordin legislativ, prin care sa fie combatuta evaziunea fiscala, sau de organizare la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Raportul de evaluare al FMI va fi discutat in luna iunie de conducerea institutiei, care va lua decizia acordarii unei noi transe de imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro. Romania a obtinut anul trecut un pachet de finantare de 19,95 miliarde de euro de la FMI (12,95 miliarde de euro), UE, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, din care a atras deja 11,5 miliarde de euro.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: