Eureko: Randamentele fondurilor de pensii vor scadea probabil sub 10% de anul viitor

Data publicarii: 28-04-2010 | Finante-Banci

Fondurile romanesti de pensii vor avea randamente cu o singura cifra cel mai probail de anul viitor, dupa ce au avut o performanta exceptionala in primii doi ani, a declarat miercuri directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun.

"Trebuie sa ne asteptam la o scadere a randamentelor fondurilor de pensii private in acest an si in urmatorii ani, dupa ce au avut o performanta exceptionala in primii doi ani, dar care nu este sustenabila", a afirmat Craciun.

El a amintit ca, pe pietele mature, randamentele fondurilor de pensii private sunt deja cu o singura cifra si a subliniat ca un randament de 4-5%, raportat la o inflatie de de 3%, poate fi considerat unul foarte bun.

"In acest an este greu de spus daca randamentele vor fi sub 10% sau peste 10%, din cauza volatilitatii pietelor de capital", a apreciat Craciun.

Potrivit economistului, volatilitatea pietelor de capital va afecta in acest an mai ales fondurile de pensii private facultative (pilonul III), care au un profil de risc mai ridicat.

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au obtinut in primul trimestru un randament mediu ponderat de 9,5%, in timp ce preformantele fondurilor de la lansare si pana in prezent s-au ridicat la 17,7%, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au inregistrat un randament mediu de 9,1% in primul trimestru al acestui an, iar castigul mediu anual de la lansare si pana in prezent a fost de 10,2%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: