BNR pune in circulatie monede de aur, argint si tombac la 130 ani de la infiintarea bancii centrale

Data publicarii: 30-04-2010 | Finante-Banci

Banca centrala va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand de vineri, o moneda din aur, una din argint si alta din tombac cuprat, dedicate aniversarii a 130 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, potrivit unui comunicat transmis de institutie.

BNR mai pune in circulatie si o moneda din aur dedicata lui "Eugeniu Carada - ctitorul Bancii Nationale a Romaniei".

Monedele din aur dedicate aniversarii a 130 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, au o valoare nominala de 200 lei, un diametru de 27 milimetri si vor fi batute in 1.500 de exemplare, se arata in comunicat.

Monedele din argint au o valoare nominala de 10 lei, un diametru de 37 milimetri si un tiraj de 3.000 de exemplare, in timp ce monedele din tombac cuprat au o valoare nominala de 1 leu, 37 milimetri diametru si un tiraj de 1.500 de exemplare.

Aversul prezinta anul de emisiune "2010", imaginea Palatului nou al Bancii Nationale a Romaniei, stema Romaniei, valoarea nominala ("200 LEI", "10 LEI" sau "1 LEU") si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA".

Reversul prezinta anul infiintarii bancii centrale "1880", imaginea Palatului vechi al Bancii Nationale a Romaniei, sigla BNR intr-un scut ornamentat incadrata de inscriptia "130 ANI" si inscriptia semicirculara "BANCA NATIONALA A ROMANIEI".

Preturile de vanzare, fara TVA, sunt urmatoarele: 2.600 lei/bucata pentru moneda din aur, 170 lei/bucata pentru moneda din argint si 60 lei/bucata pentru moneda din tombac cuprat.

Monedele din aur dedicate lui "Eugeniu Carada - ctitorul Bancii Nationale a Romaniei" au o valoare nominala de 100 lei, un diametru de 21 milimetri si vor fi batute in 500 de exemplare.

Aversul prezinta  inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei si valoarea nominala "100 LEI", imaginea Palatului vechi al Bancii Nationale a Romaniei si anul de emisiune "2010".

Reversul prezinta portretul lui Eugeniu Carada inconjurat de inscriptiile circulare "EUGENIU CARADA" si "CTITORUL BANCII NATIONALE A ROMANIEI", iar in dreapta portretului, anii "1834" si "1910".

Pretul de vanzare, fara TVA, pentru moneda din aur, este de 1.100 lei.

Monedele din aur, argint si tombac cuprat, din emisiunea dedicata aniversarii a ",130 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei" si monedele din aur din emisiunea ",Eugeniu Carada - ctitorul Bancii Nationale a Romaniei", ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestor emisiuni numismatice, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ si certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Monedele pot fi prezentate si in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR. Preturile mentionate mai sus nu includ pretul acestor cutii de prezentare.

Monedele din aur, argint si tombac cuprat mai sus mentionate au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei, iar punerea lor in circulatie, in scop numismatic, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: