Analistii se asteapta ca BNR sa reduca dobanda de politica monetara la 6,25%

Data publicarii: 03-05-2010 | Economie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce marti dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 6,25%, si ar putea majora tinta de inflatie pentru sfarsitul anului aproape de 4%, de la 3,5% in prezent, considera analistii ING.

Probabilitatea anuntarii, la finalul misiunii de evaluare a Fondului Monetar International, a unei majorari a deficitului bugetar estimat pentru 2010 si criza datoriilor statelor europene impiedica BNR sa opereze o reducere de dobanda mai ampla, de 0,5 puncte.

"O decizie de mentinere ar putea fi prea conservatoare la acest moment, asa ca ne asteptam la o reducere de 0,25 puncte procentuale". Desi ING estimeaza o inflatie de 4,9% pentru finele anului, o revizuire in urcare mai agresiva este putin probabila, se arata intr-un raport al bancii.

Pentru jumatatea anului, sfarsitul lunii iunie, BNR vizeaza o inflatie de 3,9%, insa tinta ar putea fi modificata in crestere. ING se asteapta la un avans al preturilor de 4,4% in iunie.

O noua reducere a dobanzii cheie ar putea avea loc in sedinta din 30 iunie, in functie de evolutia cursului de schimb si inflatie. ING isi mentine estimarea ca dobanda nu va cobori sub 6% in 2010 si ar putea incepe sa creasca de la inceputul anului urmator.
BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte la finele lunii martie, la 6,5%, nivel minim istoric.

Preturile de consum au crescut cu 0,22% in martie fata de februarie, iar rata anuala a coborat astfel la 4,2%, potrivit Institutului National de Statistica.
Romania are o tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International de 5,9% pentru 2010.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: