Catalina Molnar, RBS: Intai reforme si abia apoi trecerea la moneda euro

Data publicarii: 03-05-2010 | Economie

Actualele evolutii din Grecia si Portugalia ridica semne de intrebare daca intrarea in zona euro poate constitui un panaceu pentru economiile emergente. Intr-un interviu acordat "Financiarul", Catalina Molnar, economist senior in cadrul RBS Romania, a analizat  punctele forte, dar si pe cele slabe ale economiei nationale. Avem potential, dar nu il folosim si intrarea in zona euro fara indeplinirea convergentei reale sunt principalele concluzii ale economistului RBS.

"Financiarul": Daca am face o analiza SWOT (puncte forte, puncte slabe, oportunitati, amenintari) a economiei romanesti, care ar fi punctele forte?

Catalina Molnar: De foarte multi ani se spune ca Romania are potential in foarte multe domenii. Problema e ca nu este folosit. Avem un punct tare - potentialul, dar si slab - nefolosit. Daca ar fi sa ne gandim din punctul de vedere al afacerilor, un punct forte este fiscalitatea. Nivelul de taxare nu este foarte mare comparativ cu alte tari din Europa, mai ales daca stam sa ne gandim la impozitul pe profit si pe venituri. Pe de alta parte, reversul medaliei, avem sute de taxe pe care agentii economici trebuie sa le plateasca, avem o birocratie foarte mare.

Un alt punct forte cred ca este acordul cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD. Acest acord este o buna sursa de finantare, dar a si adus un punct in plus de credibilitate. Fara a avea pe cineva in spate, ca supraveghetor, nu prea reusim sa ne mobilizam, sa facem reforme.

La fiecare punct forte poate fi gasit si unul slab.

Bineinteles. Poti sa privesti lucrurile astfel: acesta este un punct forte, dar trebuie sa-l si folosesti ca atare. Acum avem acordul cu FMI, fapt care este un accelerator al reformelor. Ce ar fi facut guvernul daca nu am fi avut acest acord? Probabil ca nimic - pana acum avem legile de reformare a pensiilor, a sistemului public. Si mai sunt masuri pe care guvernul trebuie sa le ia pe termen lung, astfel incat sa devina sustenabil din punctul de vedere al sistemului fiscal.

Alte puncte forte ale economiei nationale?

S-a ajustat deficitul extern foarte mult - de la deficit de peste 12% in 2008 am ajuns la 4,5%. In principiu, scaderea deficitului de cont curent atrage dupa sine presiuni mai reduse in ceea ce priveste nevoia de finantare externa pe zona respectiva. Totodata, un alt lucru bun care s-a intamplat, datorita acordului cu FMI, a fost schimbarea structurii datoriei externe. S-a diminuat cea pe termen scurt, care este mai volatila si poti sa ai probleme in refinantarea ei, versus datoria pe termen lung, care a crescut.

Un alt punct forte pe care Romania l-a avut si il are in continuare este banca centrala versus Ministerul Finantelor sau guvern. Cred ca tuturor li s-a parut ca Banca Nationala a fost institutia care a trebuit sa contrabalanseze excesele din sectorul public. Si in continuare este "cu capul pe umeri". Din acest punct de vedere, un mare semn de intrebare este legat de intrarea cat se poate de repede in zona euro. In momentul in care faci acest pas ai politica monetara a zonei euro. Banca centrala nu mai are decat un rol de supraveghere, nu mai are niciun instrument sa contrabalanseze eventualele excese din domeniul fiscal. Nu stiu cat de rapide vor fi reformele in urmatorii trei-patru ani.

Dar prin prisma evolutiilor din Grecia, mai avem sanse sa adoptam atat de repede moneda unica?

Sper ca nu. Sper sa nu se uite numai la convergenta nominala, ci sa tina cont de mai multe lucruri, de convergenta reala. Conditiile nominale pe care trebuie sa le indeplineasca Romania ar trebui sa fie analizate nu in sensul ca au fost indeplinite cu diverse costuri, ci in sensul daca vor fi sustenabile sau nu.

Intr-adevar, dupa povestea Greciei, a Portugaliei, e posibil ca intrarea in zona euro sa fie mai dificila. Dar nu poti sa garantezi, pentru ca in tratatul de la Maastricht nu este stipulata si convergenta reala, adica sa te apropii cat mai mult de media zonei euro din punctul de vedere al dezvoltarii economice.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: