Clientii bancilor vor primi nota de plata a viitoarei taxe pe speculatii

Data publicarii: 03-05-2010 | Finante-Banci

Bancile europene ar putea plati in curand o taxa pentru operati-unile speculative, masura afectand si institutiile romanesti. Modul de aplicare e inca in dezbatere, dar costurile le vor suporta sigur clientii.

Fondul Monetar International preseaza tarile membre UE sa introduca o taxa bancara aplicata anumitor elemente din bilantul contabil al bancilor, in ideea strangerii de fonduri pentru a face fata unei posibile viitoare crize.

In momentul de fata, scopul unei astfel de taxe este vazut diferit de diversele grupuri de decidenti. Unele organizatii doresc sa genereze venituri pentru stat, altele sa descurajeze produsele financiare speculative, facandu-le mai scumpe. Aurel Schubert, director statistica la Banca Nationala a Austriei, a declarat pentru Capital  ca "alt scop ar fi crearea unui fond de rezerva pentru o posibila viitoare criza. Altii doresc pur si simplu sa pedepseasca institutiile financiare, iar unii doresc o taxa speciala pentru a pedepsi managerii cu salarii mari". Indecisa este si categoria de institutii care ar urma sa fie "sanctionata": doar bancile sau si fondurile de investitii.

In oricare din cazuri, "este destul de clar ca aceia care vor plati aceasta taxa vor fi consumatorii serviciilor si produselor financiare, nu bancile insele. Altfel, posibilitatile bancilor de a avea mai mult capital propriu, care e necesar, vor fi reduse. Acest lucru nu este dorit, mai ales acum, cand bancile au nevoie de mai mult capital, nu de mai putin", arata Schubert.

Cum va fi aplicata taxa? Parerile sunt diferite, in functie de scop. Daca se doreste strangerea de fonduri sau pedepsirea bancilor, se va putea aplica o taxa in procente asupra bilantului contabil al institutiei sau doar asupra unor anumite parti din bilant, excluzand elementele pe care autoritatile nu doresc sa le descurajeze.

"Daca se intentioneaza descurajarea anumitor activitati speculative, taxa va fi aplicata acestor operatiuni in mod special, nu si celorlalte elemente din bilant. Dar aceasta necesita o abordare mai sofisticata - ceea ce este de obicei prea complicat pentru politicieni", explica Aurel Schubert.

Integral in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: