ACPR: Mediul de afaceri nu mai poate sa sustina factura crizei si in 2010

Data publicarii: 05-05-2010 | Afaceri

Mediul de afaceri nu mai poate sa sustina factura crizei si in 2010 in conditiile in care anul trecut intreprinzatorii au resimtit din plin efectele negative ale crizei. "In aceste conditii, este momentul ca si Guvernul sa-si faca datoria. Cum? Prin respectarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI). In acest moment acordul cu FMI este singurul program anticriza al Romaniei care trebuie respectat cu strictete", a atras atentia Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit reprezentantului Aliantei, patronatele din cadrul ACPR au fost nevoite anul trecut sa faca fata unor mari pierderi economice, caracterizate prin somaj si inchideri de intreprinderi, si tocmai de aceea in acest an  "nu mai suntem dispusi si nici nu mai putem sa sustinem factura crizei", a mentionat Agathon.

Criza este mult mai ampla in interiorul UE

In acest context, purtatorul de cuvant al ACPR a atras atentia asupra faptului ca "in interiorul Uniunii Europene, criza este mult mai ampla decat ne-am putea imagina si va avea efecte mult mai puternice decat au estimat unii analisti. "In Uniunea Europeana sunt aproximativ 23 milioane de someri, economia Uniunii nu da semne de revenire prea curand, iar Romania este strans legata de tot ceea ce inseamna UE'', a mentionat Agathon.

Potrivit acestuia, flancul sudic al Uniunii da semne de prabusire. "Stim cu totii in ce situatie se afla Grecia. Prabusirea acesteia ar conduce la presiuni extraordinare pe euro, iar daca euro se va prabusi in Grecia, atunci efectul va fi unul in lant. In acelasi timp, si Portugalia da motive de ingrijorare, iar in Spania cifra de somaj a ajuns la 20%. Dat fiind acest context, cand FMI a venit in Bucuresti si-a schimbat filosofia. Fondul nu mai permite Romaniei sa foloseasca  nicio transa pentru plata pensiilor si a salariilor. Toti banii merg la BNR pentru sustinerea monedei nationale'', a atras atentia purtatorul de cuvant al Aliantei.

In acest context, reprezentantul patronatelor  a subliniat faptul ca "politicul trebuie sa gaseasca solutii pentru plata pensiilor si a salariilor si sa nu mai actioneze ca pana acum pentru ca  altfel "orice procent de scadere a economiei inseamna somaj, inchideri de firme, iar Romania nu poate iesi asa din criza''.

Delegatia FMI s-a intalnit saptamana trecuta, in cadrul vizitei de evaluare a acordului cu Romania, cu reprezentantii patronatelor, care au declarat la finalul discutiilor ca Fondul ar putea revizui in jos, din nou, prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, de la 0,8%, scenariul optimist fiind un avans zero.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: