Un somn sub sase ore pe noapte creste probabilitatea unei morti premature

Data publicarii: 06-05-2010 | Lifestyle

Persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte au sanse cu 12% mai mari sa moara prematur, fata de cele care dorm intre sase si opt ore, arata un studiu al Universitatii din Warwick, citat de AFP.

'Studiul prezinta dovezi incontestabile asupra legaturii directe intre un somn scurt (sub sase ore pe noapte) si cresterea probabilitatii unei morti premature.

Cercetatorii mai precizeaza ca si un somn care este de regula prea lung (peste noua ore pe noapte) poate fi ingrijorator', se spune intr-un comunicat al Universitatii.

Somnul care dureaza prea mult 'nu sporeste in sine riscurile de mortalitate, dar poate fi simptomul relevant pentru o boala grava si potential mortala', adauga comunicatul.

Rezultatul s-a bazat pe rezultatele a 16 cercetari desfasurate in Marea Britanie, Statele Unite, tari europene si Asia de Est, pe 1,3 milioane de participanti care au fost urmariti 25 de ani, in cursul carora s-au inregistrat peste 100 000 de morti, potrivit aceleiasi surse.

'Un somn prea scurt poate fi cauza unei boli, in timp ce unul prea lung poate reprezenta simptomul unei maladii', a spus in comunicat pr Francesco Cappuccio, seful programului Somn, Sanatate si Societate la Universitatea din Warwick. 'Un somn de sase-opt ore pe noapte este ideal pentru sanatate.

Daca dormiti putin, va puteti imbolnavi de diabet, avea hipertensiune, prea mult colesterol si riscati sa deveniti obezi', a adaugat pr Cappuccio.

'Credem ca legatura intre prea putin somn si bolile mentionate este provocata de o serie de mecanisme hormonale si de metabolism', a precizat el, adaugand ca 'societatea ne face sa dormim tot mai putin'.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: