Violente in Atena, dupa masurile impuse de FMI. Trei oameni au murit dupa incendierea unei banci

Data publicarii: 06-05-2010 | International

Protestele au degenerat in lupte de strada miercuri la Atena. Mai multi manifestanti au atacat cateva magazine din centrul capitalei cu cocktailuri Molotov, potrivit AFP. O banca a fost incendiata in centrul capitalei elene. Potrivit presei internationale trei persoane au murit si alte 20 au fost blocate in interiorul institutiei. Protestatarii au ajuns in fata cladirii Parlamentuli si continua sa scandeze.

Grecia a paralizat, miercuri, in urma unei greve generale, a treia din luna februarie, organizata de marile sindicate impotriva noilor masuri de austeritate impuse de Guvernul socialist in urma ajutorului din partea Uniunii Europene si al Fondului Monetar International, potrivit AFP

De la miezul noptii, angajatii din transporturile aeriene, maritime si feroviare au incetat lucrul.

Greva este organizata la apelul a doua mari sindicate din domeniul public si privat. La protest participa toti angajatii la stat, inclusiv profesorii, medicii si jurnalistii.

Noile masuri de auteritate impuse Greciei de FMI si Uniunea Europeana vor reduce semnificativ salariile angajatilor la stat si pensiile si vor creste taxele. Statele din Zona Euro vor sa evite un eventual faliment al Greciei pentru ca institutiile financiare din Franta si Germania au facut investitii semnificative in bancile din Atena. Mai mult, se incearca si o izolare a crizei financiare, ce s-ar putea raspandi acum si in tarile vecine, Spania si Portugalia.

Greva va inchide scolile si administratiile, iar bancile si marile intreprinderi din sectorul public functioneaza in regim redus. Spitalele publice au si ele program restrans.

Si jurnalistii si-au abandonat locurile de munca, iar cetatenii nu mai sunt expusi informatiilor din media. Ziarele nu vor fi tiparite joi.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: