FMI ar accepta majorarea tintei de deficit bugetar la 6,4% din PIB, dar cere ajustari de 2 mld. euro

Data publicarii: 07-05-2010 | Economie

FMI accepta majorarea tintei de deficit bugetar la 6,3-6,4% din produsul intern brut pentru realizarea de investitii, dar cere Guvernului sa-si ajusteze cheltuielile si veniturile cu 1,5 - 2 miliarde euro pentru a se incadra in noua tinta, au declarat surse apropiate negocierilor.

"Ne-au acceptat cresterea deficitului pana la cel mult 6,4% din PIB, insa ne cer sa luam masuri suplimentare pentru a ne incadra in cheltuieli. Reprezentantii FMI spun ca fara masuri suplimentare deficitul bugetar ar depasi 9% din produsul intern brut. Ei spun ca doar din zona platii pensiilor si a asigurarilor sociale deficitul ar putea creste in acest an cu pana la 8%, adica cu mai mult de 2 miliarde de euro", au spus sursele citate.

Reprezentantii guvernului au precizat "ca nu este neaparat nevoie de o crestere a cotei unice si a TVA, ci pot fi crescute impozitele pe terenurile agricole si pe cladiri, concomitent cu o reducere drastica a cheltuielilor".

"Trebuie sa-i convingem pe oficialii Fondului ca putem echilibra deficitul bugetar si printr-o mai buna gestionare a cheltuielilor publice. Trebuie sa-i convingem, totodata, ca putem creste veniturile bugetare cu cel putin 1 miliard de euro, printr-o crestere a impozitelor pe terenuri, pe proprietati si pe tranzactiile imobiliare", au adaugat oficialii.

Reprezentantii guvernului au adaugat ca se are in vedere si masura de scadere a cheltuielilor bugetare prin aplicarea masurii concediului fara plata in sistemul bugetar.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat joi ca variantele pe care le analizeaza Guvernul pentru cresterea veniturilor la buget s-au restrans la una sau doua, fara a da alte detalii, si ca o decizie finala urmeaza a fi luata vineri.

"Variantele pe care le discutam s-au restrans, maine probabil vom avea decizia finala. Ramane sa discutam si cu primul-ministru, si in Guvern (...) Mai avem una sau doua (variante - n.r.). Acum suntem la... cred ca expresia preferata a guvernatorului este fine tunning. Deci suntem in zona de fine tunning. Ramane sa vedem care este cea mai buna modalitate de a iesi din situatia extrem de dificila in care ne aflam, fara sa afectam speranta de crestere economica", a spus Vladescu.

Delegatia FMI isi va prelungi misiunea de evaluare a acordului incheiat cu Romania pana pe 9 mai, a anuntat, joi, institutia printr-un comunicat.

''Cea de-a patra misiune FMI de evaluare, condusa de Jeffrey R. Franks, care se afla in prezent la Bucuresti, va continua sa lucreze cu autoritatile romane pe perioada weekend-ului 8-9 mai. Misiunea urmeaza sa faca publice concluziile acestor discutii la finalul vizitei sale", a precizat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

Misiunea FMI este prezenta in Romania pentru a patra evaluare trimestriala, de care depinde acordarea celei de-a cincea transe, in valoare de 850 milioane euro, si urma sa se incheie, initial, pe 7 mai.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: