Rasmussen: Dependenta de energie poate face o tara vulnerabila la santajul economic si politic

Data publicarii: 10-05-2010 | Economie

Secretarul general al NATO, Anders Fog Rasmussen, a avertizat ca dependenta de energie poate face o tara vulnerabila la santajul economic si politic, adaugand ca, din acest motiv, securitatea energetica a devenit un subiect de dezbatere in Alianta Nord-Atlantica.

Intr-o prelegere sustinuta la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, Rasmussen a vorbit, printre altele, despre asigurarea securitatii energetice, mentionand ca "America de Nord si Europa devin din ce in ce mai dependente de importurile de energie", iar aceasta dependenta poate face o tara vulnerabila la santajul politic si economic.

Secretarul general al NATO a mentionat ca "securitatea energetica este o problema complexa, care implica producatorii, consumatorii si tarile de tranzit, iar, din acest motiv, o abordare 'universala' in aceasta problema nu va functiona".

"Daca vrem sa fim in siguranta maine, trebuie sa actionam azi. De aceea, trebuie sa devenim mult mai constienti de potentiala contributie a NATO la securitatea energetica", a afirmat Rasmussen, adaugand ca Alianta are mult mai multe de oferit decat se poate vedea. "NATO este un mecanism unic pentru colectarea de informatii din diferite surse. Prin intermediul parteneriatelor noastre, am stabilit relatii de incredere cu numeroase tari producatoare de energie. Avem mijloacele de protejare a infrastructurii energetice critice", a precizat secretarul general al NATO.

Romania insista pe includerea in noul concept strategic NATO a unui rol crescut al Aliantei in securitatea energetica. "Aceasta viziune nu este impartasita de toate statele membre NATO", a declarat secretarul general al NATO intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati. "Consider ca securitatea energetica va juca un rol important in noul concept strategic, pentru ca securitatea energetica este importanta pentru securitatea generala a Aliantei in anii care vor veni si parteneriatele NATO cu tarile surse de energie reprezinta un exemplu pentru realizarea securitatii energetice. Cred ca noul concept strategic NATO va pune un accent crescut pe astfel de parteneriate", a declarat Rasmussen la RRA.

Aflat recent in Georgia, la o conferinta despre "rolul NATO in domeniul securitatii strategice si noul concept strategic al NATO", secretarul de stat Bogdan Aurescu spunea ca Romania este interesata sa sublinieze rolul NATO in acest domeniu, nu numai din perspectiva promovarii dialogului politico-strategic sau asigurarii securitatii infrastructurii, cat si in ceea ce priveste asigurarea accesului la resurse. "Nu are niciun sens sa asiguri protectie impenetrabila pentru o conducta goala", avertiza Aurescu.

In prelegarea de la Facultatea de Drept, Rasmussen a mentionat, de asemenea, misiunea NATO in Afganistan, subliniind ca aceasta va fi prioritara pe termen lung. El a mentionat ca prezenta fortelor Aliantei Nord-Atlantice in Afganistan vizeaza protejarea populatiei locale si pregatirea armatei si politiei afgane, pentru ca acestea sa asigure securitatea statului. Secretarul general al NATO a multumit, totodata, Romaniei pentru decizia de a-si suplimenta trupele in Afganistan. "Decizia Romaniei este bazata pe o logica simpla, dar puternica: trebuie sa facem mai mult acum, pentru a face mai putin mai tarziu", a spus Rasmussen.

El a facut, de asemenea, referire la proliferarea nucleara, subliniind ca aceasta devine o amenintare "reala si in crestere", in conditiile in care peste 30 de tari au sau dezvolta capacitati de rachete. "In multe cazuri, aceste rachete ar putea ameninta populatiile si teritoriile noastre. Alte cateva tari incearca sa obtina arme nucleare", a mentionat Rasmussen. In context, secretarul general al NATO a aratat ca Iranul isi dezvolta capacitati nucleare, dar si rachete, care pot atinge Grecia, Turcia, Bulgaria si Romania.

In ceea ce priveste scutului antiracheta, Rasmussen a reafirmat ca acesta trebuie regandit. "Daca vom conecta sistemele nationale intr-un singur scut NATO antiracheta, pentru a-i proteja pe toti aliatii, ar fi o puternica demonstratie a solidaritatii NATO in secolul XXI", a spus el. Oficialul NATO s-a aratat convins ca pozitia ostila a Rusiei fata de scutul antiracheta se va schimba. "Atunci cand Rusia va incepe sa simta efectele proliferarii nucleare, va vedea acest sistem ca pe o oportunitate, nu ca pe o amenintare", a punctat Rasmussen.

Secretarul general al NATO a mai avertizat ca atacurile cibernetice reprezinta, totodata, o provocare pentru Alianta. " Un atac cibernetic bine organizat poate invinge o tara fara niciun soldat", a avertizat Rasmussen. El a dat exemplu cartierul general al NATO, unde se inregistreaza peste 100 de atacuri cibernetice in fiecare zi.

In incheierea prelegerii, Rasmussen a vorbit despre noul concept strategic al NATO. El a spus ca, in opinia sa, noul concept strategic va reafirma ca "sarcina de baza a NATO a fost, continua sa fie si va ramane de aparare teritoriala colectiva a teritoriile si populatiilor statelor membre".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: